2024. április 30., kedd

Csak könyvből harmincezer elfér

Új pompájában tündökölve várja a látogatókat a horgosi művelődési ház

A horgosiak igencsak sokat, csaknem tíz évet vártak arra, hogy teljesen kész állapotban átvehessék a művelődési házat. Bejárni is szinte lehetetlen percek alatt a nagy és most már teljes pompájában tündöklő épületet, amely kívül-belül a modernséget és a praktikumot tükrözi.

Megannyi kis és nagy terem várja a látogatókat és a tevékenykedni szándékozókat, és nem is fog üresen kongani az épület. Igény mutatkozik a sok teremre, mert Horgoson több civil szervezet, művelődési egyesület, népművészet-kedvelő csoport is tevékenykedik, de a könyvtár is igen nagy kapacitású. Most tizenötezer kötet található, a felújítás után azonban harmincezret is be tudnak fogadni a polcok. Ám nem ez az egyetlen helyiség, amely az új bútorok jellegzetes illatával van betöltve. Napjainkban már a könyvtárat is látogatják, néhány napon belül pedig az egész épületet belakhatják a felhasználók, akik most már a pályázati támogatásnak köszönhetően a környékben egyedülálló épületbe látogathatnak el.

A héten folyamatosan érkeznek az új bútorok, amelyeknek egy része már teljesen a helyére került és birtokba is vehető, igaz, ottjártunkkor is lázas munka folyt, az új bútorok kerültek a helyükre. Sors Róbert, a horgosi helyi közösség tanácsának elnöke elmondta, hogy Horgoson évtizedekkel ezelőtt is sokan használták ki a művelődési élet kínálta lehetőségeket, sőt a diszkójuknak is igen jó híre volt, ezért is nagy öröm számukra, hogy hosszú évek küzdelmes munkája után most egy ilyen impozáns épületet mondhatnak magukénak, amelyben reményeik szerint aktív és tevékeny élet zajlik majd.

– Az elmúlt időszakban rengeteg rendezvényt tartottak a horgosiak a művelődési házban, majd 2010-ben született meg a felújítás ötlete, amely aztán sajnos elég sokáig elhúzódott. A bútorbeszerzés volt az utolsó fázis, amelyet a múlt év őszén sikerült megvalűsítanunk, most pedig már az utolsó simításoknál tartunk, helyezzük el a bútorokat – mondta Sors Róbert.

A Bartók Béla Művelődési Egyesület elnöke, Dudás Zoltán két éve szorgalmasan dolgozik vezetőként, és tevékenységének legnagyobb örömteli pillanata, hogy az új bútorokat már több helyen is a rendeltetésének megfelelően láthatja viszont. Mint mondta, ilyen környezetben öröm lesz dolgozni, hiszen a próbák is itt folytatódhatnak, és a nagyobb rendezvényeiket is ebben a szemet gyönyörködtető környezetben szervezhetik meg.

– Egy évvel ezelőtt kezdődött a berendezések beszerzése. A Durindóra és a Gyöngyösbokrétára indítottuk el, amelynek mi voltunk a házigazdái. Akkor kaptuk meg az alapdolgokat, most pedig ennél a fázisnál minden bútorzat a helyére kerülhet. A pályázati támogatás segítségével sikerült mindezt megvalósítanunk, így negyvenmillió forintból tudtunk megfelelő eszközöket beszerezni – fejezte ki örömét Dudás Zoltán.

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásának köszönhetően tehát a horgosi művelődési ház minden szegletébe új bútorok kerülnek, így a magyarkanizsai község egyik legszebb művelődési háza minden bizonnyal mind küllemével, mind az ott folyó tevékenységek révén a jövőben is sok örömet ad nemcsak a helyieknek, hanem a távolabbról odalátogatóknak is.