Fontos telefonszámok Vajdaságban

Vajdasági Közegészségügyi Intézet 021/4897-800, 064/8028-894 és 064/8028-895 Zombori Közegészségügyi Intézet 025/412-888 és 062/1956-866 Pancsovai Közegészségügyi Intézet 013/322-965 és 062/886-9721 Mitrovicai Közegészségügyi Intézet 022/610-511, 064/8092-911 és 064/8092-938 Szabadkai Közegészségügyi Intézet 024/571-333 és 064/1009-276 Nagykikindai Közegészségügyi Intézet 0230/421-102, 062/8833-841 és 062/8833-877 Nagybecskereki Közegészségügyi Intézet 023/566-345 és 069/210-1102

Bővebb információkért kattintson ide

100 eurós bonyodalom

Az állami támogatást május 15-étől június 5-éig lehet igényelni – A Pénzügyi Tanács továbbra sem támogatja a 100 eurós segély folyósítását

Tóth D. Lívia

2020. április 29., 22:07 >> 2020. április 29., 23:23

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

A szerb kormány továbbra is arra törekszik, hogy minél több állampolgár megkapja azt a 100 eurós segélyt, amely az április elején felvázolt gazdaságélénkítő csomagok szerves részét képezi – mondta Siniša Mali pénzügyminiszter.

Mint ismeretes, a szerb parlament keddi ülésén napirendre tűzte a kormány által javasolt költségvetési módosításokat, amelyek értelmében 5,1 milliárd eurót különítettek el a koronavírus-járvány gazdasági következményeinek enyhítésére. A vállalkozók és a mezőgazdaság megsegítésére irányuló intézkedések mellett ekkor erősítették meg azt a kormányrendeletet is, amely szerint minden szerbiai állampolgárnak egyszeri, 100 euró értékű pénzsegélyt utalnak át.

A pénzügyminiszter már az április 24-ei kormánydöntést követően közzétette a közösségi oldalain, hogy az intézkedést május 15-étől alkalmazzák. Időközben az is kiderült, hogy Szerbiában 1,7 millió nyugdíjas és több mint 200 ezer szociálisan veszélyeztetett személy kapja meg automatikusan a segélyt, a munkaképes felnőttek pedig május 15-e és június 5-e között igényelhetik az állami támogatást.

A PROBLEMATIKUS AUTOMATIKUS

Sokakban kétségeket ébresztett, hogy az előző bejelentések ellenére a szerb kormány mégis a támogatás igénylésének szükségessége mellett döntött. A módosítást Aleksandar Vučić államelnök és Siniša Mali pénzügyminiszter is a közvélemény heves reakcióival indokolták: többen nehezményezték ugyanis, hogy nincs mindenki rászorulva az állami segélyre. Ezt figyelembe véve a kormány lehetőséget biztosít arra, hogy azok kérelmezzék a támogatást, akiknek valóban szükségük van rá – magyarázták a vezető politikusok a kormánydöntést követően.

A pénzügyminiszter azt is kiemelte, hogy a kérelmezés roppant egyszerű, hisz az érdeklődő polgároknak csupán a személyi számukat, igazolványszámukat és bankszámlaszámukat kell megadniuk ahhoz, hogy az összeg átutalásra kerüljön. Amennyiben az igénylő nem rendelkezik bankszámlával, akkor az általa kijelölt pénzintézetben rendeltetésszerű számlát nyitnak számára az egyszeri kifizetés átutalása céljából.

A segély folyósításáért az Állami Kincstárigazgatóság honlapja mellett egy erre a célra létrehozott hívóközponton keresztül is lehet majd jelentkezni. Az illetékesek igyekeznek kizárni az emberi hibalehetőségeket, így a hívásra az erre a célra előrelátott rendszer fog jelentkezni, amely automatikusan rögzíti a leadott adatokat. A jelentkezést ellenőrizni is lehet majd, a 2-es opció választásával ugyanis megbizonyosodhatunk az igénylés átadásáról. A 3-as számú opció élő személy kapcsolását biztosítja, aki az igénylés folyamán felmerült gondok megoldásában segíthet.

Az intézkedés technikai megoldását Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői csoportjának vezetője is elfogadhatónak ítélte meg. A parlament keddi ülésén kiemelte, hogy „több tízezer olyan polgára van Szerbiának, akik esetében nem méltányos és indokolt a 100 eurós támogatás igénylése. Elsősorban a politikusokra, üzletemberekre, az ország leggazdagabb polgáraira gondolok" – mondta Pásztor Bálint.

GAZDASÁGÉLÉNKÍTÉS A CÉL?

Siniša Mali pénzügyminiszter szerint a 100 eurós támogatás a lakosok megsegítése mellett a hazai gazdaság újraindulását is szolgálja: a segély által ugyanis növekszik a kereslet, a gazdasági szereplők pedig új forrásokhoz jutnak.

Ezzel a meglátással többen is vitatkoztak az elmúlt időszakban: a szerb kormány gazdaságélénkítő csomagjai közül egyedül a 100 eurós segélyt érték kritikák. A Pénzügyi Tanács a korábbiakban is azt javasolta a kormánynak, álljon el az intézkedéstől. A keddi parlamenti döntés határozatait elemezve pedig kiemelték, hogy az eddig foganatosított intézkedések célja egyértleműen a koronavírus-járvány következményeinek enyhítése volt. A 100 eurós állami segély az első olyan határozat, amely gazdaságilag hatástalan, közvetlenül ugyanis nem hat a hazai termelésre. A tanács szerint felelőtlenség csaknem 600 millió eurót elkölteni abban a pillanatban, amikor a közadósságok jelentős növekedésével lehet számolni. A módosítások ugyanis olyan változtatásokat irányoznak elő, amelyek az előzőleg meghatározott 20 milliárd dinárnyi költségvetési hiányt 381 milliárd dináros összegre növelhetik. Az állami kasszában tehát nincs elegendő eszköz a támogatások kifizetésére, így a segélyek átutalásával jelentősen növekszik az államadósság, amelyet az elkövetkező években kamatostól kell majd pótolni az adóköteles polgárok pénzéből – áll a Pénzügyi Tanács jelentésében.

Az illetékesek kiemelték, hogy szociálisan sem indokolt a lakosság ilyen jellegű támogatása: a szakemberek szerint hatékonyabb lenne a veszélyeztetett csoportokra fókuszálni, és a rendelkezésre álló eszközöket célirányosan szétosztani.

A különböző véleményezések azonban nem változtatnak a döntésen, amely szerint május 15-étől minden felnőtt szerbiai állampolgár, még a külföldön élők is megkaphatják az állam által ígért 100 eurós pénzügyi segítséget. A támogatást elektronikus vagy telefonos úton a koszovói lakosoknak is igényelniük kell, az ottani irodák ugyanis nem foglalkoznak majd ezzel az üggyel – tette hozzá a pénzügyminiszter.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége