2024. április 18., csütörtök

Példamutató összefogás

Paganini József síremlékénél emlékeztek a forradalomra és a szabadságharcra

Az 1848/49-es forradalomra és szabadságharcra való emlékezés jegyében szombaton Szabadkán a Zentai úti temetőben megkoszorúzták Paganini József tüzérszázados síremlékét. A megemlékezés szervezője a Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület volt.

(Fotó: Benedek Miklós)

(Fotó: Benedek Miklós)

A rendezvény Mihályi Katalin, a Lányi Ernő IME elnöke köszöntőszavaival kezdődött, majd Szegedi Piroska, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja olvasta fel Orbán Viktor ünnepi üzenetét. Ezt követően Baráth Gábor Gergely történelemtanár, a Magyar Nemzeti Tanács oktatási bizottságának elnöke mondta el alkalmi beszédét, amelynek fókuszában az 1849. március 5-én lezajlott kaponyai ütközet, valamint a csatában hősi halált halt Paganini József állt. Mint mondta, a kaponyai ütközet rendkívüli jelentőséggel bírt, mivel a szerb csapatokat megállásra kényszerítette, lehetőséget sem adva nekik Szabadka, és rajta keresztül Szeged elfoglalására. Baráth Gábor Gergely elmondása szerint a kaponyai győzelem üzenete az összefogás, amelyre most, 2020-ban is ugyanolyan nagy szükség van, mint 1848/49-ben, és ebben példát kell vennünk elődeinktől, hogy nemzetünk sikeresebb és erősebb legyen. Ezt követően Palatinus István plébános tartott igeliturgiát, majd a különböző intézmények, szervezetek képviselői megkoszorúzták Paganini József síremlékét. Elsőként Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa nevében Szegedi Piroska helyezte el az emlékezés virágait, majd a Magyar Nemzeti Tanács képviseletében Baráth Gábor Gergely. A szabadkai helyi önkormányzat nevében Horvát Tímea alpolgármester és Magosi Zsuzsanna polgármesteri tanácsadó koszorúzott. Ezt követően a Vajdasági Magyar Szövetség, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a Szent György Lovagrend, valamint a Lányi Ernő IME képviselői helyezték el a kegyelet virágait.

A rendezvényen közreműködött a Lányi Ernő IME Veronika népdalköre és az 52-es számú, Kosztolányi Dezső nevét viselő cserkészcsapat.