2021. január 18., hétfő

Radnóti Miklós nyomában

Tóth Péter Lóránt versmondó lépett fel a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon

Tóth Péter Lóránt versvándor Radnóti Miklós erőltetett menetét megjárva ismét útra kelt. Jelenleg a Kárpát-medence magyarlakta településeit járja. A Trianon 100. évfordulójához kapcsolódva a Magyarság Házának támogatásával a Kárpát-medence száz településén száz előadást tart a nemzeti összetartozás évének jegyében. Kedden a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon lépett fel ,,...lélek vagyok, élni szeretnék!” című előadásával.

A díszterem megtelt érdeklődőkkel (Fotó: Gergely Árpád)
A díszterem megtelt érdeklődőkkel (Fotó: Gergely Árpád)

A versvándor elmesélte Radnóti Miklós és a többi munkaszolgálatos útját Bortól Abdáig. Egy-egy állomáshoz érve a helyszínhez kapcsolódó versek hangzottak el, például a Hetedik ecloga, a Levél a hitveshez és a Razglednicák. A költő utolsó napjairól Kőszegi Ábel Töredék című könyvéből hallhattunk részleteket.

Ezután Tóth Péter Lóránt huszonnégy napos útjáról számolt be. Az élmények és a fényképes beszámoló mellett hallhattunk arról a tizenhárom részes dokumentumfilm-sorozatról is, amelyet a Pannon RTV stábja készített a versvándor útjáról.

– Fontos volt számomra, ne csak fizikai értelembe járjam végig az utat, hanem töltsük meg tartalommal a halottak útját. Bortól Abdáig Radnótiék menetében a 3000-ből 1600 ember meghalt. Azt is tudtam, hogy ezen változtatni nem tudok. Csak annyit, hogy Radnóti versein keresztül felhívjam a figyelmet arra, hogy ez többé soha ne történjen meg. Az út során körülbelül négyezer emberrel találkoztam, ennyien emlékeztünk meg Radnótiról – nyilatkozta korábban Tóth Péter Lóránt.

Az esemény a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar Nyitott kapuk hete elnevezésű rendezvénysorozatának részeként valósult meg.