2024. március 29., péntek

Száz éve történt

Trianonról másként a Téli Esték előadásán

A Topolyai Téli Esték elnevezésű előadássorozat ötödik előadását közel százhúsz érdeklődő hallgatta meg a Művelődési Ház kiállítótermében. Az est vendége Tomik Nimród történész volt, aki Száz éve történt – Trianonról másként címmel tartott előadást a népes hallgatóságnak.

Csípe Tímea, a Művelődési Ház igazgatónője köszönti a telt házas előadás közönségét (Sihelnik Ágnes felvétele)

Csípe Tímea, a Művelődési Ház igazgatónője köszönti a telt házas előadás közönségét (Sihelnik Ágnes felvétele)

A téma gyakorlatilag mindenki számára ismert, és valamilyen szinten mindannyiunkat foglalkoztat, hiszen a trianoni békeszerződést a szerződő felek 1920. június 4-én írták alá, vagyis századik évfordulójára emlékezünk meg az idei évben.

Az előadás során Tomik Nimród elmondta, hogy a trianoni döntés egy olyan dolog, amivel tulajdonképpen nem lehet mit kezdeni, nem lehet el nem fogadni, és ugyanakkor nem lehet nem foglalkozni vele. Mint ahogy az elhangzott is, Trianonnal kapcsolatban számos tévedés és „legenda” él a köztudatban, mint ahogyan az is, hogy száz évre köttetett a szerződés, vagy az, hogy a Szabadkőművesek irányításával zajlott le az egész első világháború, kizárólag azért, hogy felbomlasszák az Osztrák–Magyar Monarchiát. De lehet-e Trianonról másként is szólni? Lehet, bizonyította az előadás során Tomik Nimród, aki nem csupán történelmi tényeket sorakoztatott fel, hanem egy kicsit a száz évvel ezelőtti Topolyát is megelevenítette az est folyamán.

A Topolyai Téli Esték soron következő előadására március 10-én kerül sor Egyszer volt, hol nem volt címmel, melynek során pajzán népmeséket hallgathatunk meg Barta Mária, Kónya-Kovács Ottília, és Rontó Márta tolmácsolásában. Az előadásra felnőtt közönséget várnak.