2024. március 29., péntek

Fákat ültettek önkéntesek Aracson

A vasárnapi munkaakció keretében csaknem száz növény került a földbe

Önkéntes munkaakciót tartott vasárnap az aracsi Pusztatemplomnál a törökbecsei Aracs ’95 Pusztatemplom Polgárok Egyesülete, az általuk meghirdetett Ültesd el a saját diófádat az Aracsnál! elnevezésű kezdeményezés keretében a csaknem negyven önkéntes több mint 90 fát és cserjét ültetett el, amiből a legtöbb diófa volt.

Link Lajos, az egyesület elnöke elmondta: a Tartományi Műemlékvédelmi Hivatal áldásával tartják karban és fásítják a romtemplom környékét.

– Szeretnénk természetközeli, meghitt környezetet kialakítani a Pusztatemplom körül. Eddig takarítottuk a terepet, most kezdődik az ültetés – nekünk ez jelenti a tavaszváró ünnepet. Azt is szeretnénk üzenni ezzel az akcióval, hogy egy olyan aktív közösség él itt, amely a mai napig őrzi a hagyományos értékeket. Mi 25 éve ezért dolgozunk – mondta el Link Lajos szervező.

A mostani munkaakciót a környékbeliek mellett az Ausztráliában élő vajdaságiak is támogatták. A legtöbb növényt – csaknem negyvenet – a temerini Törteli Dísznövény Kertészet tulajdonosa hozta adományként a helyszínre, és a Hunor Hagyományőrző Egyesület néhány tagjával ki is vették a részüket a munkából.

– A Lajos indítványára fogtunk össze mi, hagyományőrzők, akiknek sokat jelent az aracsi romtemplom. Igyekeztem olyan fákat és bokrokat összeválogatni, amelyek, ha nem is mind őshonosak, de olyan régi fajták, amelyeket már a nagyszüleink is szívesen ültettek. Ilyen például az eperfa, a jegenye, a gesztenye, a galagonya, a különböző füzek, a ginkófa, a galambfa, a tölgyfa, a cserjék közül pedig a jázmin, a tamariska, a gyönyvirágcserje, de kétféle dísznádat is hoztunk, a templom tövébe pedig pünkösdi rózsa került. Valószínűleg folytatni fogjuk ezt a nemes cselekedetet, és azt reméljük, hogy az utánunk következő nemzedék élvezni és értékelni is fogja ebbéli igyekezetünket. Én, mint a kertészet tulajdonosa örülök, hogy adhattam, mert úgy gondolom, hogy ez az a hely, amely sokkal több figyelmet érdemelne! – jelentette ki Törteli László.

Link Lajos azt mondja: a romtemplomtól keletre eső két hektáros területet azért bérelte ki újabb öt évre, hogy ott gazdálkodás helyett olyan, a nemzeti összetartozást erősítő eseményeket szervezzen, mint amilyen a júniusban sorra kerülő, immár hagyományos középkori piknik is. A múltidéző eseményig havonta lesznek hasonló akciók a romtemplomnál, ugyanis a locsolás mellett további fásítást terveznek.