2024. március 28., csütörtök

Gondolatok a szerelemről

A topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ 20. alkalommal hirdette meg a Bálint-napi irodalmi és második alkalommal a képzőművészeti pályázatát az általános iskolás és középiskolás tanulók részére. Bálint-napon alkalmi műsor keretében tartották meg a pályázatok ünnepélyes eredményhirdetését.

– Az irodalmi pályázat a Csoóri Sándor-évforduló jegyében zajlott – ugyanis 90 évvel ezelőtt, 1930. február 3-án született a költő, prózaíró –, ezért címeknek a szerelmes verseiből vett idézeteket javasoltuk. A képzőművészeti pályázaton az alsós tanulók vehettek részt, akiknek mesét kellett illusztrálni. Előre megadott három magyar népmese közül választhattak. Az idei Bálint-napi irodalmi és képzőművészeti pályázatra több mint 150 munka érkezett a Topolya községbeli általános iskolákból és középiskolákból – ismertette a díjkiosztó ünnepség kezdetén a megjelent diákokat, tanárokat, szülőket és nagyszülőket köszöntve Kisimre Szerda Anna, a Kodály-központ elnöke.

A 20. alkalommal meghirdetett irodalmi pályázat zsűritagjai Szabó Anikó magyartanár, Rác Ejzler Evila kommunikációs szakember és Herceg Elizabetta újságíró, az általános iskolások korosztályában első díjat nem osztottak, de több második és harmadik díj, valamint különdíj gazdára talált.

A középiskolások közü1 első díjas lett Dudás Kata és Katona Boglárka.

Fekete Edit óvónő, dr. Szakmány-Major Edit gyermekorvos, amatőr festő és Szenti Lilla képzőművész-tanár bírálták el a beérkezett rajzokat, festményeket.

Az 1. és 2. osztályosok csoportjában Fényszárosi Kata, a 3. és 4. osztályosok korosztályában Csúzdi Nikol kapott első díjat.

A legszebb kollekció díját a Csáki Lajos iskola 1. osztályos tanulói és a Nikola Tesla iskola negyedikesei érdemelték ki. A díjazott alkotásokból kiállítás nyílt. Minden résztvevő emléklapot kapott, a díjazottak könyvjutalomban részesültek.

Tánc, vers és népdal is gazdagította a programot. A Molnár Krekity Olga irányításával működő Auróra Beszédművészeti Műhely Már néha gondolok a szerelemre című alkalmi összeállítással, Dudás Kata kalotaszegi népdalcsokorral, a Csiripiszli táncegyüttes kamaracsoportja néptánccal tette még ünnepélyesebbé a szerelem napi pályázat eredményhirdetését a Kodály-központ zsúfolásig megtelt nagytermében.