2024. április 19., péntek

Egy építész életútja

Szobrot avatnak Újvidéken Momčilo Tapavica emlékére
Fotó: Fúró Dénes

Fotó: Fúró Dénes

Momčilo Tapavica (1879–1949) és a Szerb Matica címmel nyílt kiállítás kedden Újvidéken. Az egyébként nádaljai születésű építész és sportoló magyar színekben részt vett az első modern kori olimpiai játékokon, valamint a későbbiekben számos épület tervezése Montenegróban, Bosznia-Hercegovinában és vidékünkön is az ő nevéhez fűződik. Különösen kiemelkedik munkái közül a Szerb Matica épületének tervezése, mely 1912-ben épült fel és napjainkban is a város egyik építészeti látványossága. A sokrétű, neves személyiség tiszteletére a Szerb Matica csarnokában megnyílt kiállításon leveleinek másolatai, kiragadott újságcikkek és azon épületek képei láthatóak, amelyeket ő tervezett. A kiállítást dr. Zoran Milošević tartományi felsőoktatási és tudományos kutatási titkár nyitotta meg.

– Tapavica egy rendkívüli tehetséggel megáldott építész és sportoló volt, aki az első modern kori olimpián szerzett bronzérméről haláláig nem szerzett tudomást, erre csak a közelmúltban derült fény. Fontosnak tartom, hogy a hozzá hasonló személyek emlékét mindenkoron ápoljuk és megmentsük a feledés homályától. A város vezetőinek, valamint a Matica elnökének hathatós közreműködésével és a tartományi kormány támogatásának köszönhetően emlékszobor is felavatásra kerül majd a tiszteletére – nyilatkozta Milošević.

Fotó: Fúró Dénes

Fotó: Fúró Dénes

Donka Stantič művészettörténész elmondása szerint igyekezett Tapavica életének minden fontosabb állomásával kapcsolatos tárgyi dokumentumot összegyűjteni és a kiállítás számára biztosítani.

– Az adatok gyűjtése során számos akadályba ütköztem, hiszen még nem készült róla egy komolyabb monográfia, és emiatt számos ellentmondással találkoztam. Ennek következtében előfordulhatnak pontatlanságok és tévedések. A legjelentősebb műve minden kétséget kizáróan a Szerb Matica épületének megtervezése, amely stílusában kiemelkedik a város többi építészeti alkotása közül – jelentette ki Stantič.

Luka Kulić szobrászművész elmondása szerint az egész országban hiány mutatkozik a köztereken felállított modern szobrászati alkotásokból.

– Számomra nagy öröm volt, hogy az én megoldásomat találta a legmegfelelőbbnek a Matica elnöksége. Egy modern ötlettel és megoldással szerettem volna kifejezni mindazt, ami Momčilo Tapavica életére jellemző volt – mondta Kulić.

A kiállítás négy részre tagolódik, és Tapavica életének minden szakaszából igyekszik egy pillanatot megragadni. Minden érdeklődő számára ingyenesen megtekinthető a kiállítás, ugyanakkor a szobor a Sport és Testnevelési Kar előtti parkos területen kerül felavatásra február 27-én.