2024. április 26., péntek

Sugárút-hosszabbítás Veternik felé

A Jovan Dučić sugárút és a Dragoslav Srejović utca a tervek szerint a nyár folyamán összeér majd, így Veterniket sokkal könnyebb lesz megközelíteni.

A Városi Területrendezési és Nagyberuházási Hivatalban elmondták, hogy a munkálatok az előre meghatározott ütemben folynak, elkészült az úttest alsó része, a föld alatti infrastruktúra és a körforgalom egy része, és folyamatban van a járdák kialakítása is.

A munkálatok jó ütemben haladnak a Jovan Dučić sugárúton (Ótos András felvétele)

A munkálatok jó ütemben haladnak a Jovan Dučić sugárúton (Ótos András felvétele)

A munkálatokhoz szükséges műszaki dokumentációra a Területrendezési és Nagyberuházási Hivatal 2,85 millió dinárt költött, a projektum összköltsége, amely tartalmazza az úttestek létrehozását, a szükséges infrastruktúra kiépítését, valamint a közmegvilágítás elhelyezését, összesen 253,6 millió dinárt tesz ki, adó nélkül. A projektumot a tartomány és az újvidéki önkormányzat közösen finanszírozzák.

Az újvidéki városvezetés illetékesei elmondták, hogy a Karin komerc MD vállalat szeptember 18-án kezdte meg a projektum megvalósítását, a munkálatok helyszínén álló információs táblán pedig az olvasható, hogy a Területrendezési és Nagyberuházási Hivatal január 29-én adta ki a szükséges engedélyeket. A munkálatok határideje 300 nap. A Karin komerc MD vállalaton kívül a projektumban részt vesz még a Put invest, a Tim kop, és a Geometar vállalat.

A Dnevnik napilap honlapján az olvasható, hogy a Jovan Dučić sugárutat a munkálatok során 330 méterrel meghosszabbítják a Dragoslav Srejović utca irányában, két-két útsávot alakítanak ki mindkét irányban, az úttest közepén 1,5 méteres leválasztósávot létesítenek. Az úttest mindkét oldalán parkolókat, járdákat és kerékpárutat alakítanak ki, a Jovan Dučić sugárút és a Dragoslav Srejović utca, valamint a veterniki sorompó kereszteződésénél körforgalmat alakítanak ki. A munkálatok során a bekötőutakkal együtt összesen 450 méternyi új úttestet hoznak létre, a körforgalmat az autóbuszok arra használják majd, hogy a végállomásnál megforduljanak.

A Zombori sugárút déli részén fekvő bekötőút 60 méter hosszú lesz, és két-két sávosra tervezték. Ez a szakasz után útszűkületet alakítanak ki.

Az Újtelep és Veternik közötti új részen a legmodernebb LED-izzókkal felszerelt közmegvilágítást szerelnek fel. Ezenkívül az új útszakasz mellett vízvezeték-hálózatot fektetnek le 292 méteren, valamint 280 méter hosszúságban szennyvízhálózatot alakítanak ki.

A Jovan Dučić sugárút újabb szakaszának a megépítésével az Újtelep és Veternik végre összekapcsolódik egymással. Újvidékről most csak a Mileva Marić és a Futaki úton áthaladva érhető el Veternik, az új útszakasz megépítésének köszönhetően zökkenőmentessé válhat a forgalom a Felszabadulás sugárúttól az I. Péter király utcán át eddig a peremvárosi településig.