2024. április 19., péntek
BIRKÓZÓ-EB, RÓMA

Magyar érmek, szerb remény

Két ezüst és egy bronz a magyarok első mérlege – A szerbiaiak közül csak Štefanek a vigaszágon – Új csillag született!

A tegnapi sikertelen nyitónap után újabb három szerbiai birkózó lépett szőnyegre. A 67 kg-os súlycsoportban Nemes Máté a francia színekben versenyző Özayjal kezdett, s mondhatni rutingyőzelmet aratott a második menetben bemutatott pörgetéssel (3:1). A második körben aztán már egy kicsit rezgett a léc, s Maté annak köszönhetően nyert az ukrán Demjankov ellen 2:0-ra, hogy aktívabb volt, ezért ellenfelét vitték kétszer a szőnyegre. Ezek után már bele kellett csapni a lecsóba, mert a negyeddöntős ellenfél az örmény Aslanyan volt, aki 2018-ban szerezte meg első Eb-érmét, a tavalyi vb-n viszont – ahol Máté bronzérmes lett – a nyolcaddöntőben kiesett. Ez a meccs már dinamikusan kezdődött, Aslanyan egy fejlefogás után két pontot csinált, de Máté visszakontrázott egy mögé kerüléssel. A második menetben sajnos ismét az örmény indított, s egy szabálytalan lefogás után már rendesen elkapta a zentait, és végül technikai tussal, 10:1-gyel nyert, de csak a bronzmérkőzésig jutott, így Máté kiesett.

Szőke Alex (balról) meglepte a szerb színekben versenyző Mihail Kajaiát (Fotó: MTI)

Szőke Alex (balról) meglepte a szerb színekben versenyző Mihail Kajaiát (Fotó: MTI)

Valamikor kora délután aztán az is kiderült, elutazás előtt igazat mondott Davor Štefanek, hogy nem ez az Eb az idei legfontosabb versenye, mert gyorsan világossá vált az a már előre sejtett tény, hogy magas súlycsoport neki a 72 kg, ahol a bozontos és nyurga Lomadze könnyedén elbánt vele. Olimpiai és világbajnokunk már néhány másodperc után arra panaszkodott, hogy grúz ellenfele megfejelte, ám az ellene kivitelezett gyönyörű válldobás ellen már nem volt argumentuma, s innentől kezdve inkább fejelőversenyre hasonlított a meccs, mint birkózásra. Előbb Štefanek fejelt egyet, amiért Lomadze kapott 2 pontot, majd a grúzt intették hasonló okok miatt kétszer, de Davornak csak így gyűlhetett a pontok száma, mert egyetlenegy értékelhető akciója nem volt, s így, ugyebár, nem lehet jó eredményre számítani (a végén 4:6), s főleg úgy nem, hogy bajnokunk lassúnak és erőtlennek tűnt önmagához képest. A szerbiaiak közül viszont ő az egyetlen, aki legalább a vigaszágig eljutott, első ellenfele a fehérorosz Kankou lesz, s ha nyer, a bronzmeccsért a horvát Etlingerrel küzdhet meg. Nagyon kíváncsiak vagyunk!

A szerbiai csapat utolsó reménysége így Mihail Kajaia (97 kg) volt, de kiderült, ő sincs csúcsformában. A magyar Szőke Alex megpörgette, majd a szőnyeg szélére rakta, s bár a második menetben egy kitolással még megcsillant a remény a honosított grúz előtt, Szőke gyorsan válaszolt egy ugyanilyen akcióval, és 6:2-re kényelmesen nyert. Alex aztán kikapott, s ő, valamint Kajaia is kiesett.

A magyarok közül Váncza István (67 kg) és Szabó László (82 kg) került vigaszágra, előbbinek bolgár vagy moldovai, utóbbinak osztrák ellenfele lesz.

A magyar csapatnak három érem jött össze,

Meg kell még említeni, hogy az első versenynapon nyilván új csillaga született a birkózásnak, 55 kg-ban ugyanis felbukkant egy babaarcú gyilkos, aki nem más, mint a bolgárok kétszeres olimpiai bajnokának, Armen Nazaryannak a fia, Edmond. Élete első felnőttversenyén aztán nem illetődött meg, hanem két technikaitus-győzelem után 7:5-re legyőzte a 2018-as világbajnokot, az azeri Azizlit is, így két héttel a 18. születésnapja után az orosz Kabalojevval döntőt birkózhatott. És láss csodát: Nazaryan 7:3-ra nyert!

Európa-bajnokok, férfiak, kötöttfogás, 55 kg: Edmond Nazaryan (bolgár). 63 kg: Makszim Nehoda (fehérorosz), … 3. Torba Erik (magyar). 77 kg: Szanan Szulejmanov (azeri), 2. Lévai Zoltán (magyar). 87 kg: Szemen Novikov (ukrán), 2. Lőrincz Viktor (magyar).

Ma a kötöttfogás vigaszága és a páros súlycsoportok érmes mérkőzései vannak műsoron, valamint a nők is megkezdik a versengést.