2024. március 29., péntek

Ismeretterjesztés a Téli Estéken

Ma este Vukájlovity Pecze Natália Lesz-e elég vizünk? Mit mondanak a pókok? című előadását hallgathatják meg az érdeklődők

Február 4-én startolt a tekintélyes múltra visszatekintő Topolyai Téli Esték elnevezésű előadássorozat. Az idei évben is azon dolgoztak a szervezők, hogy változatos előadásokkal várják a jól megszokott és új közönséget, továbbá, hogy az előadások során új információk is eljussanak a hallgatósághoz.

Az idei Topolyai Téli Estéket mgr. Hulló István, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatója nyitotta meg, aki előadása keretében mutatta be Észak-Bácska természeti értékei című kiadványát, amit Kajdocsi Lovász Gabriellával közösen állítottak össze a múzeum 70. jubileuma alkalmából.

A szerzővel Miklós Csongor beszélgetett, aki azt is elárulta, hogy mgr. Hulló István az egyik első előadója volt az akkor még Múzeumi Esték név alatt futó előadás-sorozatnak. Az Észak-Bácska természeti értékei című kiadvány tulajdonképpen egy múzeumi katalógus, amely ismerteti mindazokat a természeti értékeket, melyek körülvesznek bennünket, valamint diorámák formájában részét képezik a múzeum természetrajzi tárlatának. Dokumentumértékű jegyzet, amely túlmutat a múzeumi katalóguson.

Az említett diorámák jellegzetes élőhelyeket örökítettek meg és mutatnak meg a látogatóknak a jégkorszakból, a szikesekről, a bácskai löszhátról, vizes élőhelyekről, valamint a Szabadka–Horgos homokpusztáról is. Ezen diorámák kialakításában nagy szerepe volt Horvát Flóriánnak is, aki a múzeum preparátoraként dolgozott a tárlaton.

Végezetül Miklós Csongor kérdésére felelve mgr. Hulló elmondta:

– Fontos, hogy a múzeumok ne legyenek a tudósok elefántcsonttornyai. Olyan közeg legyen, ahová érdeklődéssel megy be az ember. Főleg a fiatalabb korosztályt érdemes megcélozni, rájuk kell hangolódni, hogy a múzeumi élmény kellemes, érdekes és izgalmas is legyen.

A rendezvénysorozat keretében ma Vukájlovity Pecze Natália Lesz-e elég vizünk? Mit mondanak a pókok? címmel tart előadást, 18 órai kezdettel a Művelődési Ház kiállítótermében. Február 18-án a Topolyai Téli Esték előadássorozat harmadik előadását hallhatják, mely Nánási Anikó és Miklós Csongor Közös nevezőn című, az Újvidéki Rádió 70. jubileuma alkalmából megjelent kiadványának bemutatója lesz.