Joker és a klímavédelem

Ma tartják az Oscar-gálát – Hollywood legfényesebb estéjének producerei zenés és pörgő műsort ígértek

Magyar Szó online

2020. február 9., 12:11 >> 2020. február 10., 08:45

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

Várja a hollywoood-i csillagokat a vörös szőnyeg (Fotó: cosmopolitan)

Várja a hollywoood-i csillagokat a vörös szőnyeg (Fotó: cosmopolitan)

Stephanie Allain és Lynette Howell Taylor a ceremóniát közvetítő ABC tévécsatorna műsorában avatták be a nézőket a 92. Oscar-díjátadó néhány kulisszatitkába. Mint elmondták, idén több zenés produkció szerepel majd a műsorban, mint az utóbbi években, mások mellett egy Oscar-jelölt számmal Elton John, a gála meghívottjaként a friss Grammy-díjas Billie Eilish és Janelle Monáe is színpadra lép. Taylor színházi élményt igért a nézőknek.

A producerek szerint jó döntés volt, hogy a ceremóniának második éve nincs házigazdája, mivel ez segített a háromórás show tempójának feszesebb időzítésében. A műsor pergőbbé vált, a reflektorfény inkább a filmekre és az alkotókra irányult, ezért idén is erre az elgondolásra építették a programot - fűzték hozzá. Törekvésük volt, hogy a műsor tükrözze a sokszínűséget és a befogadást, amely forró téma Hollywoodban, s mint Allain megjegyezte, fontos volt számukra, hogy végül "mindenki úgy érezhesse, hogy helye van a hollywoodi asztalnál".

Bár a legjobb film díjára jelölt filmek egyikét sem nő rendezte és a rendezői Oscar-mezőnyben sem volt női jelölt, Taylor és Allain kiemelték, hogy idén mégis rekordszámú, 64 nő van a jelöltek között.

Várják gazdáikat a híres arany szobrocskák (Fotó: cosmopolitan)

Várják gazdáikat a híres arany szobrocskák (Fotó: cosmopolitan)

A JOKER AZ IDEI KEDVENC

A vasárnap esti Oscar-gálán 24 kategóriában adják át az amerikai filmakadémia díjait, amelyekről a filmakadémia csaknem 8500 fős tagságának szavazatai döntöttek.

Az elemzők előrejelzései szerint több fő kategóriában a papírforma érvényesülhet: a hollywoodi szaklapok szinte már előre odaadták az aranyozott Oscar-szobrot a színészi kategóriákban Joaquin Phoenixnek (Joker), Renée Zellwegernek (Judy), Laura Dernnek (Házassági történet) és Brad Pittnek (Volt egyszer egy Hollywood).

Még egy biztos befutónak ígérkezik a legjobb nemzetközi film mezőnyből a dél-koreai Élősködők. Bong Dzsun Ho alkotása a ritka filmek közé tartozik, amelyek egyúttal a legjobb film kategóriában is Oscar-jelöltek lettek. Eddig mindössze hat ilyen film volt az Oscar-történetben.

A legtöbb, 11 Oscar-díjra egyébként Todd Phillips Joker című filmje esélyes, mögötte 10-10 jelöléssel áll Martin Scorsese Az ír című maffiaeposza, Sam Mendes 1917 című első világháborús alkotása és Quentin Tarantino Volt egyszer egy Hollywoodja.

A ceremónián hagyományosan megemlékeznek az elmúlt évben elhunyt filmes nagyságokról. Idén a legendás filmsztár, a 103 évesen szerdán elhunyt Kirk Douglas örökségét is felidézik, akit életében háromszor jelöltek Oscar-díjra, de végül nem egy alakításáért, hanem pályafutásáért kapta meg a tiszteletbeli Oscar-díjat.

KLÍMAVÉDELEM A VÖRÖS SZŐNYEGEN

Hollywood legfényesebb estéjének előkészületei idén a globális felmelegedés elleni küzdelem jegyében zajlottak. Tarolnak az újrahasznosított vagy hasznosítható anyagok, és a sztárok egymás után jelentik be környezetvédő döntéseiket. A szakemberek szerint a tehetős filmcsillagok legfőképpen példamutatással járulhatnak hozzá a klímaválság felszámolásához.

Már Oscar-gála-néző party-ra is lehet jegyet venni Amerikában

Már Oscar-gála-néző party-ra is lehet jegyet venni Amerikában

Ebben többen is élen jártak az elmúlt hónapokban. Yael Stone ausztrál színésznő például feladta amerikai karrierjét azzal az indokkal, hogy a klímaválság közepette felelőtlenség kétlaki életmódot folytatni. Az ugyanis rengeteg repüléssel jár. Joaquin Phoenix közölte, hogy az egész gálaszezonban ugyanazt a szmokingot veszi fel majd fel, hogy ezzel is csökkentse a Földet lassan beborító hulladékot. A Golden Globe diíjkiosztójának házigazdája, Ricky Gervais szerint ez semmi: ő maga stoppolja a zoknijait, és rongyosra hordja a ruháit a fehérneműjével egyetemben, hogy ne táplálja a fast fashiont.
A hollywoodi vállalásokkal összhangban a menüt is a zöldségek és a halfélék uralják, a fogásokban nagyítóval kell keresni a marhahúst. A károsgáz-kibocsátás nem jelentéktelen hányadáért ugyanis a szarvasmarhák felelnek.

Abban azonban nincs változás, hogy aminek csak lehet, Oscar-formája lesz a mai díjkiosztó fogadásnak. A gála helyi idő szerint vasárnap délután 5 órakor - közép-európai idő szerint hétfőn hajnali 1 órakor - kezdődik a Los Angeles-i Dolby Színházban. A műsort az ABC élőben közvetíti Észak-Amerikában, és további 225 ország és térség televíziójában is sugározzák. A magyar nézők a Moziverzumon láthatják a vörös szőnyeges bevonulást és a díjátadó ceremóniát vasárnap éjjel 23.55-től.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége