2024. április 25., csütörtök

Nehéz év után az Izidában

Ernyőszervezetet szeretnének létrehozni

A bácsfeketehegyi Izida Anya- és Gyermekvédelmi Egyesület igen jelentős feladatot lát el: fogyatékkal élő és sérült gyermekek, fiatalok számára működtet napközit. Sajnos e fontos feladat ellátása nem mindig könnyű. Papp Julianna, az egyesület elnöke arról számolt be lapunknak, hogy az elmúlt év nem volt egyszerű a szervezetük számára.

Papp Julianna (Lakatos János felvétele)

Papp Julianna (Lakatos János felvétele)

– Nagyon nehéz évet zártunk, ugyanis távolról sem úgy sikerült, mint ahogy szerettük volna. Sok pályázatot megírtunk, azonban csak néhány kisebb, tartományi pályázatot tudtunk megnyerni. Emiatt nem volt folyamatos a munkánk, az aktivitásunk, hanem egyik napról a másikra aggódtunk azért, hogy meg tudjuk-e valósítani a terveinket. Községi szinten jóváhagyták számunkra a közbeszerzést, viszont a megvalósítása késett, ezért a munkásaink 5 hónapig nem kaptak fizetést. Köszönet nekik, hogy végigcsinálták ezt a programot, hiszen mindenki pénzért dolgozik, és nagyon nehéz jó szakembereket találni. Ezzel szemben sikerült megerősödnünk, és egy olyan közösség vagyunk, ahol a felhasználó jól érzi magát. Nekünk pedig ez a célunk, miattunk vagyunk itt, miattuk dolgozunk – számolt be az elnök, majd hozzáfűzte, hogy szakemberek terén sikerült javítaniuk a színvonalat: egy gyógypedagógus és egy pszichológus is dolgozik náluk. Papp elmondása szerint az ilyen jellegű szakemberek jelenléte nagymértékben javítja munkájuk minőségét. Szeretnének minél több községbeli fiatal szakembert alkalmazni, mert így az útiköltséget is meg lehetne spórolni, valamint a fiatalokat is a községben tartanák.

Az Izidának az elmúlt évben a nehézségek ellenére sikerült megvalósítani a szokásos programjait – számolt be az elnök. Sporttalálkozókat tartottak, megrendezték a Záporka vers- és prózamondó versenyt és volt kézműves tábor is. Igaz, ez csak egy napig tartott, noha a korábbi években háromnapos volt. Emellett tartottak egy képzőművészeti tábort Móricz Lajos rajztanár vezetésével, és ebbe bevonták az iskolás gyerekeket is. Papp szerint ez nagyon fontos, mert így az egészséges gyerekek is jobban megismerik fogyatékkal élő társaikat, és elfogadóbbak lesznek irányukba.

A tavalyi nehézségek ellenére bizakodva kezdték az idei évet – mondta az elnök. Már átadtak három pályázatot, és tovább szeretnék javítani szociális szolgáltatásaik minőségét. Ennek érdekében már tárgyaltak más, hasonló szociális szolgáltatásokat nyújtó, akkreditált egyesületekkel.

– Valamilyen formában egy ernyőszervezetet szeretnénk létrehozni, amivel nagyobb mértékben tudnánk biztosítani a pénzügyi támogatást. A hasonló profilú egyesületek számára sajnos még mindig az a valóság, hogy nem vesznek bennünket figyelembe olyan szinten, mint a társadalmi intézményeket. A civilek munkája viszont eléri azt a szintet, hogy az intézményekhez hasonló figyelmet és anyagi biztonságot kapjon. Nagyon érezzük, hogy a civil szervezeteket nem veszik komolyan, és minden szervezet képviselője hasonló véleményt fogalmazott meg. Ez pedig olyan tényező, ami hátráltatja a további munkát és fejlődést – fogalmazott Papp.