2024. április 16., kedd

A tesztüzem már megvolt

Újítások a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézményben, igazi moziélmény várható

A közelmúltban már hírt adtunk a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézményben folyó lendületes és sikeres munkáról, amelynek eredményeképpen számos fejlesztés valósult, illetve valósul meg az intézményben. Kedden hivatalosan is bemutatták az új mozivásznat, amelyet a község elöljárói is megtekintettek. Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester elmondta, ők is nagymértékben hozzájárultak a közösség érdekét szolgáló fejlesztéshez.

Az új mozivásznat a község elöljárói is megtekintették (Puskás Károly felvétele)

Az új mozivásznat a község elöljárói is megtekintették (Puskás Károly felvétele)

– Művelődési házainkat mint meghatározó jelentőségű közösségi tereket meggyőződésem szerint mindig támogatni kell a község teljes területén. Amennyiben vannak jó és hasznos elképzelések, márpedig a Cnesa esetében voltak és vannak, mindenképpen teljes mellszélességgel mögé kell állnunk. Az önkormányzat általában 20-30 százalékos önrészt biztosít ezeknek a projekteknek a megvalósításához, így történt ez akkor is, amikor a külső szigetelés, a kazáncsere és a belső felújítás megvalósult, továbbá akkor is, amikor az új, digitális kép- és hangberendezések beszerzéséről volt szó. Ez minden okot megad a bizakodásra annak kapcsán, hogy a Cnesa munkatársai továbbra is kreatívak és előrelátóak lesznek, akkor pedig továbbra is támogatni fogjuk az effajta törekvéseket, hiszen ez a magyarkanizsai közösségi ház a község kulturális életének gerincét képezi, éppen ezért rendkívül fontos, hogy az emberek jól érezzék itt magukat – fejtette ki a polgármester.

Az intézmény igazgatónője, Nadrljanski Tornai Erika elárulta, hogy a filmvászon tesztüzeme a napokban már megvolt, és teljesítette a hozzá fűzött reményeket, ami az igazi moziélmény biztosítását jelenti.

Az intézményben az elmúlt időszakban több jelentős fejlesztés is lezajlott (Puskás Károly felvétele)

Az intézményben az elmúlt időszakban több jelentős fejlesztés is lezajlott (Puskás Károly felvétele)

– A 2019-es évet egy nagyberuházási projekttel zártuk, hiszen az energetikai minisztériumnál pályáztunk az épület teljes szigetelésére, az ajtók-ablakok cseréjére, amivel az épület energiahatékonyságát kívántuk növelni. Ez a pályázat több mint 13 millió dinár értékű volt, és a teljes összeg 30 százalékát a magyarkanizsai önkormányzat biztosította a projekthez, illetve az abban foglaltak kivitelezéséhez. A felújítási munkálatok fontos része az is, hogy lecserélhettük a több mint harmincéves gázkazánunkat, és ezzel valóban az energiahatékonyság mezejére léptünk. Teljes külső új színt is kapott az épület, ugyanakkor a belső falaink és tereink is megújultak. A 2020-as évet is egy kivitelezési munkával kezdtük, ugyanis még tavaly a szerbiai filmes központnál pályáztunk egy több évre szóló projekttel, és ennek első lépésében egymillió-ötszázezer dinárt nyertünk, ehhez a magyarkanizsai önkormányzat pedig 320 ezer dinárt társított. Egy 8×4 méteres filmvásznat szerezhettünk így be, amely 3D filmvetítésre is alkalmas, ugyanakkor megújult a teljes audiorendszere is ennek a teremnek. Tizenkét hangszórót szereltünk fel, ezzel pedig igazi moziélményt tudunk biztosítani az érdeklődők számára. Ez egy több lépésből álló projekt első lépése, amely tervnek a következő állomása egy modern, digitális projektor, vagyis kivetítő lesz, idén erre pályázunk, majd terveink között szerepel a teremben található 320 szék kicserélése és a padlózat teljes megújítása is – tekintett a jövőbe az igazgatónő.

Az egykor nagy hírnévnek és látogatottságnak örvendő magyarkanizsai mozi régi fényét, új, a kor követelményeihez igazodó eszközökkel kívánják ismét népszerűvé tenni, így most már csak a látogatók és a jobbnál jobb filmek kellenek!