2024. április 26., péntek

Olcsóbb lesz a földgáz bevezetése

Kamatmentes kölcsönt ígér a háztartásoknak a Srbijagas

A jövőben a háztartások olcsóbban, körülbelül 650 euróért rácsatlakozhatnak a földgázvezetékre, és a csatlakozási díj kifizetésében is segít a gázforgalmazó: 3–5 évre kamatmentes támogatást nyújt, a kölcsönt a gázszámlán keresztül lehet majd törleszteni – jelentette be Dušan Bajatović, a Srbijagas igazgatója.

– Az Energiaügynökséggel való megállapodás szerint kérni fogjuk a helyi önkormányzatoktól, hogy töröljék el a különféle illetékeket. Annak érdekében, hogy a földgázt könnyebben elérhetővé tegyük a háztartások számára, már kérelemmel fordultunk a köztársasági kormányhoz, és arra számítunk, hogy jóváhagy bizonyos eszközöket, így a lakosoknak nem kell bankkölcsönt felvenniük, hanem a Srbijagas segít nekik rákapcsolódni a vezetékre – magyarázta Bajatović az N1 televízió műsorában.

Mint fogalmazott, ha egy háztartás nem kapcsolódik rá a hálózatra, abból a Srbijagasnak haszna nincs, tehát azon fáradoznak, hogy megkönnyítsék a földgáznak a házakba való bejutását. Becslésük szerint csupán Belgrádban több mint 300 000 háztartásba lehetne bevezetni a földgázt. A fővárosi teljes gázvezeték építése jövőre fejeződik be, Valjevo és Požarevac körzetében is folyamatban van a gázprojektum megvalósítása.

A Török Áramlat gázvezeték építése kapcsán Bajatović elmondta: Szerbiában legkésőbb október 1-jére minden előkészület befejeződik, és készen állnak a földgáz fogadására ebből a Fekete-tengeren keresztül haladó csővezetékből, amelyen Oroszország szállít majd földgázt Törökországba és onnan több európai országba, köztük Szerbiába és Magyarországra. Mivel azonban a bolgárok késnek a munkálatokkal, Szerbia azt fontolgatja, hogy felkínálja segítségét a vezeték építéséhez.

Arra a kérdésre, hogy amerikai nyomásra késlekednek-e a bolgárok, Bajatović azt mondta, valóban nagy az amerikai nyomás, de az is közrejátszik, hogy Bulgária ellátási központtá szeretne válni, és Romániából meg Görögországból is szeretne földgázhoz jutni, az látszik, hogy a gazdasági érdekek felülírják a politikaiakat. A Déli Áramlat elképzelése éppen Bulgária pozíciója miatt semmisült meg.

– Most arról folynak a tárgyalások, hogy gépekkel és szakemberekkel Szerbia bekapcsolódhatna a 308 kilométeres bulgáriai vezetékrész építésébe, hogy minél előbb megérkezzen hozzánk a gáz.

Szerbiában mind a 403 kilométeren lehelyeztük a vezetéket, még néhány mérőállomást és a kivezető elágazásokat kell megépíteni Ćuprijánál, Belgrádnál és Boldogasszonyfalvánál (Gospođincinál). Minden a korábban megszabott határidőben zajlik – nyilatkozta a Srbijagas igazgatója. Hozzátette, a bolgárok, akárcsak Szerbia, már 100 százalékban eladták a kapacitásokat, mégpedig 20 évre. Természetesen mindenki minél jobb árat szeretne elérni, a bolgárok már tárgyalnak erről, „Szerbia pedig majd akkor, ha eljön az ideje”. A Srbijagas számításai szerint az országba évente 12,5–13,88 milliárd köbméter földgáz érkezik majd.