2024. március 29., péntek
DAVOSI VILÁGGAZDASÁGI FÓRUM

A kapitalizmus több kárt okoz, mint amennyire hasznos

Az Edelman Trust Barometer nevű éves bizalmi felmérés eredménye szerint az emberek 56 százaléka úgy véli: a kapitalizmus a jelenlegi formájában több kárt okoz, mint amennyire hasznos. Az amerikai globális kommunikációs cég újabb, 2020-as felmérését szokás szerint a héten zajló davosi Világgazdasági Fórum előtt hozták nyilvánosságra, és hétfőn ismertették ahírügynökségek.

Az Edelman Trust két évtizede minden évben felméri számos országban, hogy az emberek mennyire bíznak a legfontosabb intézményekben. Ez az első év, amikor arra koncentráltak, hogy az emberek miként látják magát a kapitalizmust. A felmérés készítői elmondták: azért erre a kérdésre koncentráltak ezúttal, mert a korábbi felmérések során érzékelték, hogy a megkérdezettek évről évre nagyobb egyenlőtlenséget láttak társadalmukban, tehát felmerült, hogy érdekes volna megtudni a véleményüket a társadalmi rendszer egészéről.

David Bersoff vezető kutató azt mondta: Az emberek ma megkérdőjelezik, hogy a kapitalista rendszer, amelyben élnek, egy szép jövő megteremtését szolgálja-e.

A felmérésbe 34 ezer személyt vontak be 28 országból, olyan liberális demokráciáktól kezdve, mint az Egyesült Államok vagy Franciaország, az olyan más modell alapján működő országokig, mint Kína vagy Oroszország.

Az Edelman Trust 2000-ben azzal a céllal indította el felméréseit, hogy utánajárjon a Francis Fukuyama politológus által kifejtett elmélet igazságának. Fukuyama a kommunista rezsimek összeomlása után arra a következtetésre jutott, hogy a kapitalista liberális demokrácia egyedül maradt a világon, a rivális ideológiák letűntek, s mindez a „történelem végét” jelenti. Ezt a konklúziót azóta sokan bírálták, és rámutattak több olyan jelenségre, amely ezt cáfolni látszik: Kína egyre növekvő befolyására, az autokrata vezetők szaporodására, a kereskedelmi protekcionizmusra, valamint a 2007–2008-as globális pénzügyi válság után tapasztalt egyre súlyosabb társadalmi egyenlőtlenségre.

A felmérés eredményeit lebontva országokra kiderült, hogy leginkább (75 százaléknyian) Thaiföldön nem bíznak az emberek a kapitalizmusban, aztán következik India 74 százalékkal, és meglehetősen közel van hozzájuk Franciaország is a maga 69 százalékával. Ötven százalékosnál nagyobb volt a bizalmatlanok aránya több más ázsiai, európai, perzsa-öbölbeli, afrikai és latin-amerikai országban. Csak Ausztráliában, Kanadában, az Egyesült Államokban, Dél-Koreában, Hongkongban és Japánban nem értett egyet az emberek többsége azzal az állítással, hogy a kapitalizmus több kárt okoz, mint amennyire hasznos.

A kapitalizmust elutasítók érvként olyan ismert aggályokat hoztak fel mint a technológiai fejlődés túl gyors üteme, a munkahelyek bizonytalansága, a média megbízhatatlansága, valamint hogy a nemzeti kormányok nincsenek a helyzet magaslatán, amikor az ország gondjait kell megoldani.

Mindazonáltal az ázsiai országokban az emberek átlagban derűlátóbbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint más országokban a világon. A magasabban iskolázott emberek mindenütt derűlátóbbnak bizonyultak a felmérésben.