2024. március 19., kedd

Halasztódhat a Fideszről szóló EPP-döntés

A Bloomberg információi szerint a bölcsek nem tudtak egyezségre jutni a nagyobbik magyar kormánypárt ügyében – írja a Mandiner.

Nincs egyetértés a bölcsek között, emiatt pedig nem biztos, hogy hamarosan döntés születik az EPP-n belül arról, hogy kizárják a Fideszt vagy sem – tudta meg a gazdasági hírportál. Mint írják, névtelenséget kérő információik szerint nagyon valószínű, a február 3-án kezdődő EPP-kongresszuson nem lesz téma a Fidesz ügye. Az anonim forrás arról is beszámolt a portálnak, hogy bizonyos megosztottság is van az ügy kapcsán az Európai Néppártban.

Ismeretes, tavaly kérte fel az EPP vezetése Herman van Rompuy-t, Hans-Gert Pötteringet és Wolfgang Schlüsselt arra, hogy vizsgálja meg a Fideszt annak érdekében, hogy lehetséges-e vele a továbbiakban az együttműködés az EPP keretein belül. Korábban az ügy kapcsán több lehetséges forgatókönyv is felmerült, így az is, hogy meghosszabbítódik a felfüggesztés, vagy esetleg a Fidesz lép ki az EPP-ből.

A hírügynökség szerint már január elejéig be kellett volna nyújtani a vizsgálati jelentést, de nincs konszenzus a három néppárti bölcs között a magyar jogállamiság megítéléséről. Ez pedig gazdasági hírportál szerint jól mutatja azt, hogy az Európai Néppárton belül is megosztó kérdés a jogállamiság megítélése, és közben tartanak is a néppárti vezetők attól, hogy egy elítélő vizsgálatra és kizárási javaslatra mi lenne Orbán Viktor magyar kormánypárti elnök és miniszterelnök válaszlépése – idézi a Bloomberget a Portfolio.