2024. április 25., csütörtök

Továbbképzésen a falugondnokok

Szakmai nappal zárult a vajdasági falugondnokok továbbképzése – Anyaországi támogatással valósította meg a kétrészes programot a Nők Kishegyesi Fóruma

Lezárult a Nők Kishegyesi Fórumának pályázata, amely a Vajdasági falugondnokok továbbképzése címet viselte. A képzés keretében a Vajdaság területén dolgozó tanya- és falugondnokok részesültek elméleti és gyakorlati képzésben. A projektumot Magyarország kormánya, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta – számolt be lapunknak Zsidai Erzsébet, a Nők Kishegyesi Fórumának elnöke.

Zsidai arról is szólt, hogy a képzésen 24 vajdasági falugondnok vett részt, közülük 20 falu- vagy tanyagondnok a magyar állam által működtetett falugondnoki szolgálatban, 1 személy a Szabadkai Egyházmegyei Caritas által működtetett falugondnoki szolgálatban, 3 pedig a kishegyesi önkormányzat által fenntartott Községi Gerontológiai Szolgálatban látja el az időseket és betegeket. A két részből álló képzés elméleti részére még szeptember végén került sor Kishegyesen. Az elméleti képzés a kecskeméti Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesületének közreműködésével valósult meg. A falu- és tanyagondnokok a program során megismerkedtek a falu és a tanyagondnokság magyarországi kialakulásával, a kishegyesi példával és a falugondnoki munka sokszínűségével – közölte a női fórum elnöke, majd arról is szólt, hogy az elméleti rész jó alkalom volt arra is, hogy a falugondnokok megosztják egymással saját tapasztalataikat. Dr. Duró Annamária, az SZTE ETSZK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszékének munkatársa Falugondnokság mint segítő foglalkozás címmel tartott interaktív előadást a falugondnokok számára, akik a vezetésével csapatépítő, önismereti és kommunikációs játékokban is részt vehettek.

Az elméleti napot a közelmúltban egy gyakorlati szakmai nap is követte, ezen 13 vajdasági falugondnok vett rész – számolt be Zsidai. A szakmai nap keretében a falugondnokok Kelebián, Csikérián, Zákányszéken, Domaszéken, Szatymazon és Röszkén ismerkedtek az ottani falu- és tanyagondnokok mindennapi teendőivel, emellett anyaországi kollégáikkal összehasonlították a szerbiai és a magyarországi falugondnoki munkát, és tapasztalatot cseréltek.

– Egy munkát, hát még egy ilyen felelősségteljes szociális szolgálatot, mint a falugondnokság, a legjobban úgy lehet megismerni, ha az illető aktívan részt vesz az adott munkában, a napi feladatok végzésében. Az is fontos szempont, hogy új ismeretségek születtek, s ez jó alapja lehet egy későbbi együttműködésnek – mondta el a szakmai nap kapcsán Zsidai, aki szerint a projektum igen sikeresen zárult. Reményei szerint a közeljövőben további, ehhez hasonló programokat is megvalósítanak.