Nyolcszor több jut a határon túliak támogatására

MTI/3szek.ro

2020. január 13., 08:00 >> 2020. január 13., 09:00

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Erdélyi körútja során Sepsiszentgyörgyön (Sfântu Gheorghe) is tájékoztatót tartott a Bethlen Gábor Alap. A magyar kormány határon túliak számára nyújtott támogatásait kezelő és lebonyolító szervezet képviselői az idei kiírások legfontosabb változásait ismertették.

Előadásukból kiderült: az elmúlt nyolc évben az alap által kezelt támogatási összeg csaknem megnyolcszorozódott, ami azt jelenti, hogy a nyílt pályázatok rendszerében is egyre több és egyre nagyobb összegű támogatásokért lehet jelentkezni. Az előző évekhez képest a keretösszegek, illetve az egy programra igényelhető támogatások mértékének növekedése a legjelentősebb változás.
Az erdélyi szervezetek a központi és a regionális kiírásban nyújthatnak be pályázatokat. Az előbbi keretösszege egymilliárd euró, az utóbbié 420 millió forint. Jelentős újdonság, hogy egy-egy szervezet összesen egy pályázatot nyújthat be, ám ebben több egymást kiegészítő tevékenységre is kérhet pénzt, hiszen a kiíró szándéka az, hogy több pályázati célt is szolgáló, nagyobb volumenű programok valósuljanak meg.
A január 31-én záruló pályázati időszakban három tevékenységi körre lehet jelentkezni.
Budapesten a miniszterelnökség a hét végén pedig arra hívta föl a figyelmet, hogy 2020 a közösségépítés éve lesz a nemzetpolitikában. A közlemény hangsúlyozza: a kormány kiemelt célja a külhoni magyar közösségek szülőföldön való boldogulásának segítése, ezért az idén is folytatja a határon túli családok támogatását és a magyar közösségek gazdasági megerősítését. A megvalósuló programok mindegyikében kiemelt figyelmet kap az ifjúság, a fiatal nemzedék.
Elindul az erős magyar közösségek éve tematikus programsorozat is. Ennek célja, hogy bemutassa a magyar nemzet elmúlt száz évben elért közös eredményeit, olyan magyar közösségeket állítva a középpontba, amelyek példaként szolgálhatnak az összmagyarság számára.
A határon túli magyarság az idén is számíthat a régiós gazdaságfejlesztési támogatásaira. A Vajdaságban úttörő jelleggel tavaly elindított, a külhoni magyarság gazdasági megerősítését szolgáló nagyvállalkozói mentorképzést a többi határon túli magyar régióra is kiterjesztik az idén.
Folytatódik a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program is, ennek köszönhetően 110 új óvoda és bölcsőde épül, s több mint 700 intézmény újul meg a régióban.
A Határtalanul! program keretében a 2019/2020-as tanévben több mint 101 ezer magyarországi iskolás kap lehetőséget arra, hogy a határon túli magyar területekre utazzon és megismerkedjen az ottani magyar közösségekkel.
Megduplázott keretösszeggel valósul meg a magyar kultúráért és oktatásért című pályázati felhívás, amely az ifjúsági és cserkész közösségek, a diaszpóra, valamint a testvértelepülési kapcsolatok támogatást szolgáló pályázatokkal együtt az idei esztendőben is több ezer külhoni magyar szervezet programjainak megvalósulását teszi lehetővé.
Folytatódik a diaszpórában és szórványban élő magyarság identitásának megerősítésére irányuló Kőrösi Csoma Sándor- és Petőfi Sándor-program is, amelyeknek keretében az idén is több mint kétszáz ösztöndíjas segíti a magyar közösségek megmaradását a világ minden táján.
Továbbra is kiemelt támogatásra számíthatnak a külhoni magyarság megmaradását szolgáló oktatási és kulturális intézmények.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége