Áll a bál a királyi udvarban

Kedvenc unokája botrányos döntése miatt tartott válságtanácskozást a brit uralkodó

(Forrás: MTI/BBC/ velvet.hu/index.hu/napi.hu)

2020. január 14., 14:08

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Családi kupaktanácson igyekezett tegnap feloldani a brit uralkodó a kedvenc unokája, Harry herceg és felesége Meghan Markle múlt heti botrányos bejelentéséből kialakult káoszt. II. Erzsébet azért hívta téli rezidenciájába a családot, hogy kitalálják, miként viszonyuljanak Harryékhez, akik már nem akarnak részt venni a királyi család hivatalos programjaiban, ráadásul külföldre költözve a saját lábukra akarnak állni. Az uralkodó végül nehéz szívvel, de engedélyezte Harry és felesége önállósodását.

Meghan hercegnő és Harry herceg, a brit királyi ház két fekete báránya búcsút int (Fotó: globalresearch.ca)

Meghan hercegnő és Harry herceg, a brit királyi ház két fekete báránya búcsút int (Fotó: globalresearch.ca)

Meglepően gyors eredményt hozott az a csúcstalálkozó, amelyet tegnap tartottak a kelet-angliai Sandringham kastélyban, II. Erzsébet királynő téli rezidenciájában. A családi tanácskozáson az Egyesült Királyság uralkodója mellett részt vett trónörökös fia, Károly herceg, valamint két unokája Vilmos és Harry hercegek. Az utóbbi felesége, Meghan (Markle) hercegnő Kanadából telefonon kapcsolódott be a beszélgetésbe. A válságtanácskozást azért kellett összehívni, mert Harry és Meghan, Sussex hercege és hercegnője a továbbiakban – némi kivétellel – nem akar részt venni a királyi család hivatalos programjaiban, s nagyobb részt átlagos (jómódú) magánemberekként akarnak élni. Felhagynának a nemesi címmel járó legtöbb, de nem összes feladatukkal is. A jövőben azért mindenben támogatnák az uralkodót, s együtt is működnének vele, miként a trónörökössel és a legfontosabb pártokkal is. Elhatározásukat a múlt szerdán közölték. Meghan hercegnő már másnap el is utazott Kanadába tavaly májusban született gyermekükkel, Archie-val. Harry azonban Nagy-Britanniában maradt. (Meghannak állítólag már munkája is van: a Disney-vel kötött szerződést. A hercegnő azonban azt kérte, hogy a fizetését egy elefántmentő szervezetnek utalják.)

A váratlan bejelentés válságot, mások szerint „csak” megbotránkozást, mélységes csalódást, feszültséget, nyugtalanságot és óriási felzúdulást okozott az udvarban, egyszersmind közvitát kavart a fiatal házaspár szerepéről. A bulvársajtóban a Brexit (vagyis a brit EU-kilépés) mintájára Megxitként elnevezett esemény nemcsak az Egyesült Királyságban, hanem világszerte óriási érdeklődést váltott ki. Harry és Meghan a nyilvánosságot arról is tájékoztatta, hogy anyagilag függetlenségre vágynak, vagyis a saját lábukra akarnak állni. Tervüket pedig még ebben az évben, ámde fokozatosan szeretnék megvalósítani. A hihetetlen bejelentés egy nappal azután jelent meg, hogy a hercegi pár visszatért Londonba, miután hat hetet töltöttek Kanadában. A királyi család dühös, a mélyen hagyománytisztelő és szerepe miatt sok áldozatot hozó 93. éves királynőt pedig igencsak felzaklatta a döntés. Sem neki, sem trónörökös fiának nem tetszik, hogy Harry és Meghan távolságot kívánnak tartani az udvartól. Hírek szerint Harry a királynőt sem tájékoztatta előzetesen a tervéről. II. Erzsébet ezt különösen fájónak találja, mivel állítólag éppen Harry a kedvenc unokája. Egyik brit lap diplomáciai forrásai azonban arról számoltak be, hogy Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, aki szoros baráti kapcsolatokat ápol Harryvel, előbb tudott a hercegi házaspár szándékáról, mint a királynő vagy a brit királyi család bármelyik más tagja. Kanada a jórészt egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösség azon tagországai közé tartozik, amelyeknek államfője jelenleg is II. Erzsébet. Szakértők úgy vélik, hogy a válság új fejezetet nyithat a brit monarchia történetében és minden bizonnyal nagy súllyal kerül majd be a királyi ház történetébe. Az uralkodó végül engedélyezte Harry és felesége önállósodását, vagyis azt, hogy a jövőben a monarchiától anyagilag független családi életet éljenek. Az udvar tegnap esti közleményéből azonban egyértelműen kiderül: II. Erzsébet nehéz szívvel hozta meg a végleges döntést. A tegnapi királyi konzílium napirendjén több kérdés is szerepelt. Például az, hogy a jövőben milyen jövedelemből élhet a herceg és a hercegnő, milyen kötelezettségeiket látják majd el, és megtarthatják-e nemesi címüket. A pénz, vagyis a hercegi pár jövedelme nagy kérdés, mint ahogy a státuszuk változása is, ám az igazi kérdés az, hogy a házaspár hajlandó-e belemenni bármilyen kompromisszumba, ami jövőbeni királyi kötelezettségeiket és a pénzüket illeti. Tegnap az udvar illetékesei felhívták Harry figyelmét arra, hogy ha státusának rendezése nélkül, elhamarkodottan kilép a királyi családból és Kanadába költözik nagy adókkal sújthatják éves jövedelmeit.

Szóba került kiemelt (és költséges) biztonsági őrizete is, amelyet jelenleg a Scotland Yard, vagyis a londoni rendőrség terrorelhárító ügyosztályának különleges védelmi osztaga lát el. Ha védelem nélkül marad, iszlamista terroristák célkeresztjébe kerülhet, hiszen kétszer szolgált Afganisztánban, ahol a kormányellenes tálibok elleni bevetéseken is részt vett. Tisztázandó kérdés az is, hogy befolyásolja-e a trónöröklési sorrendet Harry és Meghan visszalépése a királyi család magas rangú tagjaként betöltött szerepétől. Harry herceg jelenleg a hatodik, fia a hetedik helyen áll a brit trónöröklési sorban. Valószínűleg létrejön valamilyen egyezség a család többi tagjával, de a királynői döntés után Harry és Meghan már biztosan hátat fordít eddigi életének. Ők ketten mindig is kilógtak a sorból, ráadásul utálták azokat a kötelezettségeket és a protokollt, ami a státusukkal jár. Állítólag már hosszabb ideje fontolgatták, hogyan függetleníthetik magukat az udvartól. A legújabb híresztelések szerint nem bíztak semmit a véletlenre, és arra is készek, hogy mindent kiteregessenek egy tévéinterjúban, ha a királyi család nem támogatná döntésüket.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége