Hatvan felett is csúcsformában

Liszka Péter a világ hat legjobbja között

Tóth Péter

2020. január 6., 17:50

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Liszka Péter topolyai veterán testépítő Spanyolországban, Tarragona városában a legrégebbi és legerősebb szövetség, az IFBB világbajnokságán az 55 év felettiek kategóriájában bekerült a legjobb hat közé. Liszka elmondta, erős volt a mezőny, és nem volt súlyhatár, illetve minden 75 kilogramm feletti versenyzőt egy kategóriában bíráltak el. Az 55 év felettiek is mind egy kategóriát képeztek, így a 60 év felettiek is ebben a kategóriában szerepeltek, és ő a 63. életévében nagy sikerként éli meg az eredményt, a hatodik helyet. Hatvan ország versenyzői léptek fel a világbajnokságon, Liszka kategóriájában 18 sportoló nevezett be a legrangosabb világversenyre.

Liszka Péter (a szerző felvétele)

Liszka Péter (a szerző felvétele)

A veterán testépítő elmondta, hogy az utazás viszontagságai megviselték, ezért nem is tudta a maximumot nyújtani, de így is nagyon elégedett szereplésével, mivel a legrangosabb szövetség világversenyéről beszélhetünk. Ebben a sportban, tehát a testépítésben és a fitneszben több nemzetközi szövetség is létezik, mindegyiknek van saját világbajnoka. A legrégebbi közülük az 1946-ban alapított IFBB, amelyet Ben Weider és testvére, Joe hoztak létre. Legfőbb versenyük a Mr. Olympia, amelynek megnyerése a profi testépítés csúcsaként értékelhető. Joe Weider a testépítés legendás élharcosa, aki sokat tett azért, hogy a sportág világszerte népszerűvé váljon. Arnold Schwarzenegger testépítő-pályafutásának elindításában is fontos szerepet játszott. Weider 2013-ban, 93 esztendős korában szívelégtelenség következtében halt meg. Az általa alapított IFBB mellett jelentős szervezet még a NAC International, az 1950-ben alapított NABBA, az 1975 óta létező WABBA, emellett létezik még jó néhány szervezet.

Liszka Péter igazi legenda. Kategóriájában volt már világbajnok, valamint hatszoros Európa-bajnok és tizenhétszeres országos bajnok testépítő. Abban a korszakban kezdte, amikor még nem voltak táplálékkiegészítők és más, izomnövekedést serkentő szerek. Mindent sok munkával sikerült elérnie. Véleménye szerint ennek is köszönheti azt, hogy olyan állapotban tudta megtartani testét és szervezetét, hogy máig folyamatosan 80 százalékos formában tudja magát tartani, és csak a versenyek előtt kell egy kicsit erre rádolgozni. Hatvanharmadik életévében is napi szinten gyúrja a vasat, rendszeresen edzi testét, egész évben ügyel a táplálkozásra, ami szintén nagyon fontos tényező ebben a sportban. Korábban már többször is azt nyilatkozta, visszavonul, és edzőként folytatja pályafutását, de a jó eredményeken felbuzdulva aztán mindig készül az újabb kihívásokra is. A Toldi Testépítőklubban edzőként tevékenykedik, és az ott felkészített versenyzők is sok alkalommal bizonyítottak a nemzetközi porondon is.

Liszka a verseny előtt ismét a visszavonulást emlegette, de a sikeren felbuzdulva, illetve a szervezők meleg fogadtatása és azon ígérete hatására, hogy jövőre a 60 éven feüliek is külön kategóriát képeznek majd, máris azt fontolgatja, hogy jövőre is versenybe száll.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége