2024. május 14., kedd

Az otthon az ének lélegeztető ereje

Csizmadia Anna népzenei koncertje Kupuszinán

Mélységes zenei és közösségi áhítatban lehetett része annak, aki jelen volt advent harmadik vasárnapján Csizmadia Anna többszörösen díjazott népdalénekes otthoni, kupuszinai népzenei koncertjén.

Ft. Kurin István helyi plébános kezdeményezésének, a falu, a helyi közösség, az egyházközség, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, az Önkéntes Tűzoltó Testület összefogásának köszönhetően létrejött eseményt támogatta a Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség is.

A tartalmas, közösségi ünnepi est Visinka Jenő zombori festő, Kupuszina témájú képeinek kiállításával kezdődött. A tárlatot Fekete J. József irodalmár, publicista nyitotta meg. Egyebek mellett elhangzott, a hetvenedik életévét betöltő, szilágyi származású Visinka negyvenéves munkássággal büszkélkedhet. A kiállítás tematikájáról megtudtuk, a számos köztéri szakrális emlék megörökítése mellett Visinka Jenő „belesett az udvarokba”, vászonra vitte a kupuszinai ember mindennapjait, a tágas szellemi tér, a színes néphagyomány, az élet részekénti viselet bemutatása szempontjából.

Az ünnepi koncert elején Rekettye Róbert, a helyi közösség tanácsának elnöke köszöntötte a közreműködőket, a vendégeket, a közönséget. A kupuszinai közösségi rendezvényen jelen volt Sarlay Péter Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja, Fremond Árpád köztársasági parlamenti képviselő, a VMSZ alelnöke, mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Pelt Ilona tartományi frakcióvezető helyettes, Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke, Péter István, az apatini Községi Tanács tagja, a Dunatáj Egyesülés elnöke, Dubacz Éva, a VMSZ helyi szervezetének elnöke.

Az MNT elnöke is köszöntötte a jelenlévőket.

– December van és advent. A csodavárás napjait, pillanatait éljük. Ezeknek szeretett és csodált hordozója ma esti kedves vendégünk, házigazdánk, Csizmadia Anna népdalénekes, közösségünk nagy büszkesége és zenészbarátai, szerettei, tanítványai, akiknek hála ablakunk alatt hamarosan meg is szólal az angyalka aranycsengője. Megvalósul a csoda, kézzelfogható közelségbe kerül mindaz, amire vágyakozunk, várakozunk. Legyen ez a műsor a mi útravalónk is fölcsendülő dallamokkal együtt. Kezdetben halkan, messzeségben, majd egyre közelebb, mint a napkeleti csillag fénye az égen, úgy tündököljön ez az égi hang a sötétben botorkáló földi létünk felett, hogy azután eget ostromló szárnyalással lebírhatatlan, föltartóztathatatlan lendülettel hirdesse azt az égi és földi igazságot, hogy akinek családja, szülőföldje, hite, közössége, nemzete van, annak Istene is van. Legyen a hazatalálás öröme ez a mai este – mondta Hajnal Jenő.

L. Móger Tímea költő, újságíró köszöntötte a népzenei koncertet. Hangsúlyozta Csizmadia Anna érdemeit, idézte a zenészbarátok szavait, tolmácsolta a népdalénekes gondolatait otthonáról, Kupuszináról, motivációról, példaképekről és a népdalról.

– Csizmadia Anna egy interjúban a „világ legcsodálatosabb” falujának nevezi Kupuszinát. Elmondása szerint annak idején azért indult el a Fölszállott a páva népzenei tehetségkutatón, hogy a közvélemény beszéljen Kupuszináról és népdalairól, nem pedig róla. Ő csak közvetít. A szerény kijelentések mögött hatalmas munka és azóta rangos díjak sora van (…) Anna egy helyen azt mondta, számára az éneklés egyenlő a lélegzéssel. Hogyha szabad ezzel az elemi hasonlattal élni, számunkra pedig lélegeztetés Annát hallgatni. Fogadjuk őt és zenésztársait nagy szeretettel itthon, Kupuszinán, Nyugat-Bácskában, ahol mindannyian otthon lehetünk – mutatta be Tímea az énekest.

A karizmatikus egyéniségű, ugyanakkor mélységesen alázatos jellemű népdalénekes meghatottságát fejezte ki, hogy szülőfalujában énekelhet. Azon a helyen, ahol, mint mondta, szinte minden egyes embernek van mit megköszönnie. Arra biztatta a kupuszinaiakat, a nyugat-bácskaiakat, hogy olyan dolgokra fókuszáljanak, amelyek összetartják a közösséget. Egyben köszönetet is mondott mindenkinek, a jelenlevőknek a tapsért, amelyben idézzük: „semmihez nem fogható erő van”.

Csizmadia Anna koncertjén közreműködött id. Csizmadia Anna, Nagy Gábor, Csabai Zsuzsanna, Linka Szabolcs, Berec Zalán és a Juhász zenekar. A repertoáron szerepelt kupuszinai népdal, archaikus népének, somogyi, mezőségi, moholi, rimóci népdal, palóc dudaszó, tamburazene és néptánc is.

A koncert végén Maczkó Mária többszörösen díjazott népdalénekesnek, Anna nagyra becsült tanárának szívhez szóló méltatását hallhattuk. Továbbá helyi szokás szerinti virágözönnel köszönték meg Csizmadia Annának, zenésztársainak és szeretteinek a felejthetetlen élményt.