2024. március 29., péntek

A Heringek Salvini ellen

A migránsok befogadását, valamint a politikai célokra használt közösségi oldalak korlátozását követelte a Heringek mozgalma, amely több pontos programot hirdetett meg a Róma legnagyobb terét megtöltő tüntetésen, amelyet a Matteo Salvini vezette jobboldal ellen rendeztek a hétvégén.

A mozgalmat vezető Mattia Santori olvasta fel a Heringek első programját, amely arra szólította fel a politikusokat, hagyjanak fel az örökös választási kampányhangulattal, és az erre kijelölt demokratikus intézményekben, ne a közösségi felületeken politizáljanak. A Heringek követelése egyértelműen Matteo Salvinire utalt, aki volt belügyminiszterként és most ellenzékben is majdnem kizárólag interneten terjeszti politikai üzeneteit. Követelték a Matteo Salvini belügyminisztersége alatt bevezetett és azóta is hatályos migrációs törvénycsomag eltörlését. „Olyan törvényeket akarunk, amelyek középpontjában nem a megfélemlítés áll, befogadó társadalmat, amelyben a diverzitás gazdagságnak és nem fenyegetésnek számít" – jelentette ki Mattia Santori. Úgy vélte, Matteo Salvini nem komoly politikát, hanem marketing tevékenységet folytat, és a közösségi oldalain sugallt támogatottság nem képviseli az olaszok többségét.

A Heringek megtöltötték Róma legnagyobb terét, a lateráni Szent János-bazilika előtti területet. Többek között felszólalt egy Rómában élő, muzulmán palesztin lány, Pietro Bartolo, a lampedusai migránsokat segítő orvos, aki a baloldali Demokrata Párt (PD) európai parlamenti képviselője, valamint a Földközi-tengeren tevékeny Sea-Watch civilszervezet olaszországi szóvivője. A megmozduláson külön csoportot alkottak a magukat Fekete Heringeknek nevező migránsok, akik a menedékkérelmek korábbi szigorításának eltörlését sürgették.

Mattia Santori legközelebbi célként a populista jobboldal, valamint Matteo Salvini a Liga és a jobboldali pártkoalíció vezetője megállítását jelölte meg az Emilia-Romagnában január 27-én esedékes tartományi választásokon.

A Heringek római demonstrációjával egy idejűleg több európai városban is Hering-találkozót tartottak az ott élő olaszok.