2024. április 19., péntek

Szerbia uniós integrációs folyamatáról tárgyaltak magyarországi és vajdasági szakértők

Újvidéken a Tartományi Képviselőházban szombaton megtartották a Csatlakozás az Európai Unióhoz – felkészülés a társadalomban és a tudományban elnevezésű konferenciát, amelyet a Magyar Tudomány Napja a Délvidéken – 2019 rendezvény keretében szerveztek meg.

A konferencián Szerbia uniós integrációs folyamatáról tárgyaltak a résztvevők (Ótos András felvétele)

A konferencián Szerbia uniós integrációs folyamatáról tárgyaltak a résztvevők (Ótos András felvétele)

Az idén van húsz éve annak, hogy létrejött a Magyar Tudományos Társaság, tíz újvidéki egyetemi tanár hozta létre. Azért alapították meg, hogy a vajdasági kisebbségi közösségünk oktatási, kulturális jogaival és társadalmi kapcsolatokkal foglalkozzon, objektíven, tudományos eszközökkel, a tudomány módszereivel.

Szalma József, a Vajdasági Magyar Tudományos Társaság elnöke hangsúlyozta, a jubiláris tanácskozás egy nagyon fontos kérdésről szól, Szerbia uniós csatlakozásáról.

-Természetesen ennek az útnak a tudomány is az egyik folyosója, illetve hídja – mondta Szalma.

A konferencia vendége volt Trócsányi László, európai parlamenti képviselő, Magyarország volt igazságügyi minisztere, aki elmondta, a jövő évben kezdődik az Európai Unió jövőjéről szóló vita.

- Az Európai Unió jövőjéről szóló vita két évig tart, amelyen a tudomány, a gazdaság, a civil társadalom, és a nemzeti parlamentek vesznek részt, tehát széles körű társadalmi vitáról lesz szó. Ebben a vitában a bővítés, és a szomszédságpolitika kiemelt szerepet kap. Magyarországon, - és azt gondolom nem csupán Magyarországon - úgy gondoljuk, és biztosak is vagyunk benne, hogy Európa egységességéről akkor beszélhetünk, hogyha Szerbia, és a Balkán országai teljes jogú tagjai lesznek az Európai Uniónak. Ezért számunkra kiemelt fontosságú, hogy Szerbia uniós csatlakozását támogassuk – mondta Trócsányi.

Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke kifejtette, a konferencia témája örökzöldnek nevezhető, mert az elmúlt éveket folyamatosan jellemzi.

-A konferencia témája, hogy milyen perspektívája van Szerbiának az uniós csatlakozás vonatkozásában, és azon belül nekünk vajdasági magyaroknak milyen kihívásokat jelent ez a folyamat. Most éljük azt a pillanatot, amikor eldől, hogy az Európai Unió milyen utat szab meg a következő öt évben, az elkövetkező év erről szól. Azt reméljük mindannyian, hogy az Európai Bizottság, illetve az európai politikai döntéshozók nem lesznek elzárkózóak a bővítés tekintetében, mint ahogyan ez történt az elmúlt öt évben a Juncker bizottság ideje alatt – magyarázta Pásztor.