2024. március 29., péntek

Nagybánya örökében

Kovács Emil Lajos erdélyi festőművész kiállítása nyílt meg a Népkörben

Kedden nyílt meg Kovács Emil Lajos szatmárnémeti festőművész önálló kiállítása a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ Oláh Sándor Körgalériájában. A Nagybánya örökében című kiállítás megnyitóján elsőként Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke köszöntötte a megjelenteket.

Szatmári Elemér, Kovács Emil Lajos, Kerekes Sándor és Sutus Áron (Fotó: Szalma Brigitta)

Szatmári Elemér, Kovács Emil Lajos, Kerekes Sándor és Sutus Áron (Fotó: Szalma Brigitta)

– Ha Délvidéket és Nagybányát említjük, akkor sok neves művészünk juthat eszünkbe, akikre nagy hatással volt ez az iskola. Ez az itteni művésztelepek megalakulására is kihatott, és ennek a szellemiségnek a továbbvitelére. Gondoljunk csak Oláh Sándorra, Balázs G. Árpádra, Farkas Bélára… A kiállítás láttán az életigazság fogalmisága verbalizálódik bennem, az a derű, amelyet ez a világ tud jelenteni, és az a bizonyosság, amiben megélhetjük, hogy mennyire ösztönző és magához ölelő az a táj, ahova minket a gondviselő rendeltetett – emelte ki Sutus Áron.

A kiállítást Szatmári Elemér református lelkipásztor és Kerekes Sándor festőművész nyitották meg.

– A gyakorlat megtanította Kovács Emil Lajost egy-két mesterfogásra, ami csak az övé. Képei lenyűgözőek, dinamikusan lüktetőek. Nagyon szereti a természetet. Mindent megfigyel, és ez a képein is érzékelhető. Portréval is próbálkozik, és úgy látszik, van keresnivalója ezen a téren is. Főleg olajfestékkel dolgozik, de nem idegen tőle az akvarell-, tus-, pasztell- és akriltechnika sem – hangzott el többek között Szatmári Elemér megnyitóbeszédében.

Kerekes Sándor elmondta, hogy már régóta nem állított ki erdélyi festőművész Szabadkán. Örömére szolgál, hogy sikerült elhozni Kovács Emil Lajos önálló kiállítását a városba. Mint kiemelte, a nagybányai festőiskola újdonsága az volt, hogy a művészek a műtermek helyett a természetben alkottak. Ennek hatása Kovács Emil Lajos képein is visszaköszön.

Az érdeklődők december 25-éig tekinthetik meg a kiállítást.