2024. április 24., szerda

Semmi köze a fegyverbizniszhez?

A belügyminiszter apjának nincs érdekeltsége a GIM-nél, Stefanović esetében így nem létezik összeférhetetlenség – állítja a Korrupcióellenes Ügynökség

Nincs semmilyen érdekeltsége a GIM gazdasági társaságban Branko Stefanovićnak, Nebojša Stefanović belügyminiszter édesapjának – állapította meg jelentésében a Korrupcióellenes Ügynökség. Folyományaként, a GIM és a Krušik fegyvergyár között lebonyolított üzletnek sem lehet befolyása a belügyminiszter munkájára, az nem hat ki a tárcavezetői megbízatás független és tárgyilagos végzésére – közölte az intézmény. Azok miatt a vádak miatt vizsgálódtak, melyek szerint a belügyminiszter édesapja a GIM képviselőjeként beszélt meg fegyverszállítási üzleteket, s éppen a Belügyminisztériumnak kell jóváhagynia a GIM számára a fegyverek és töltények kiszállításához és értékesítéséhez szükséges engedélyeket.

Mint ismeretes, Aleksandar Obradovićot, a valjevói Krušik fegyver- és tölténygyár foglalkoztatottját szeptember 18-án letartóztatták üzleti titkok kiszivárogtatása miatt. Az újságírókhoz ugyanis olyan információkat juttatott el, amelyek szerinte egyértelműen bizonyítják, hogy a hazai fegyvergyárak megkülönböztetett figyelmet szentelnek a Szerb Haladó Pártot finanszírozók körébe tartozó vállalatoknak, olcsóbban adnak el számukra fegyvert és lőszert, ami aztán idegen országok piacán köt ki. Obradović arról szóló bizonyítékokat mutatott fel, hogy a Krušik áron alul adott el fegyvert a GIM nevű cégnek, melyet Branko Stefanović képviselt. Obradović most is házi őrizetben van, december 18-án dönt sorsa felől a bíróság. Marinika Tepić, a Szabadság és Igazságosság Párt alelnöke pár nappal később kijelentette, hogy Aleksandar Vučić államfő személyesen is részt vett 2013-ban egy líbiai fegyverszállítás megbeszélésén, amely során a líbiai államvezetőség és a Szerb Haladó Pártot támogató Slobodan Tešić között védelmi miniszterként közvetített. Azt is hozzátette, hogy emiatt az üzlet miatt kellett meghalnia Slađana Stankovićnak és Jovica Stepićnek, a líbiai szerb nagykövetség két alkalmazottjának 2015-ben, továbbá Oliver Potežicának 2017-ben.

A nyilvánosság elé került dokumentumok igazolták, hogy Branko Stefanović képviselte a GIM vállalatot a Krušikban tett egyik gyárlátogatása és megbeszélése alkalmával, és arra vonatkozó irat is napvilágra került, hogy 2018-ban a belügyminiszter apja utazott el üzleti megbeszélésre Szaúd-Arábiába a GIM jogi tanácsadójaként. A vízumkérelemben „legal advisor” meghatározás állt a neve mellett, az arab ország 180 napos beutazást tett lehetővé számára, és a vízumon jól látható az illető fotója is. Ennek ellenére a Korrupcióellenes Ügynökség most azt tette közzé, hogy Branko Stefanović nem érintett a GIM üzletelésében. Sem a tulajdonosa, sem a törvényes képviselője, és nem is foglalkoztatottja a vállalatnak – áll a közleményben. Ebből kifolyólag Nebojša Stefanović belügyi tárcavezető esetében sem beszélhetünk összeférhetetlenségről – közölte az ügynökség.

Az Insajder hírportál a Korrupcióellenes Ügynökség határozata kapcsán arra is emlékeztetett, hogy Branko Stefanovićnak még egy fegyverszállítással foglalkozó cége van, a United BG, melynek üzleteléséhez szintén szükséges volt a Belügyminisztérium jóváhagyása.

Hihetetlen cinizmusnak nevezte az ügynökség megállapításait Milan Ćulibrk, a NIN hetilap főszerkesztője, elemző. Szerinte ez az intézmény mást sem tesz, mint Aleksandar Vučić szavait ismételgeti. Hiába minden bizonyíték – állapította meg. Zoran Živković, az Új Párt elnöke botrányosnak minősítette az ügynökség döntését, mely arra alapoz, hogy az illető soha nem volt formálisan foglalkoztatottja a GIM-nek. Ez a nap botránya – ítélte meg. Boško Obradović, a Dveri elnöke feltette a kérdést: milyen iratokra és fotókra van még szükség ahhoz, hogy az ügyészség reagáljon a Krušik-botrány kapcsán?