2024. április 19., péntek

Segítség a szülőknek

A közép-bánáti magyar elsősök is megkapták az iskolakezdési ösztöndíjat

Huszonnégy muzslyai, szentmihályi, erzsébetlaki és nagybecskereki magyar elsősnek osztották ki csütörtökön Muzslyán a magyarországi Rákóczi Szövetség tízezer forintos egyszeri pénzbeli támogatását. Ez volt az idei ösztöndíjak kiosztásának egyben az utolsó vajdasági helyszíne.

Minden iskoláztatási támogatás fontos, hiszen csökkenti a családoknak a gyermek iskoláztatásának kiadásait. A szórványban élők számára ennél is fontosabb az, hogy az anyaországban nem felejtették el őket.

– Hálásak vagyunk a magyarországiaknak, amiért segítik az itteni magyarokat. Először januárban kaptunk egy csodálatos meséskönyvet Mátyás királyról, amelyből nagyon sok mindent megtudhatnak a gyermekeink. Aztán osztották ki a nagyon szép iskolatáskát, az iskolai fölszerelést, ami nagyon hasznos volt. Sokat segített az ittenieknek, ezt a pénztárcánk is megérezte. Ez a tízezer forintért is, amit kapnak a gyerekek, nagyon hálásak vagyunk – mondta a muzslyai szülők egyike, Szabó Tünde, akinek fia, Oliver az idén magyar tannyelven kezdte meg tanulmányait.

A 24 iskolakezdési ösztöndíjat a muzslyai Petőfi Sándor MME székházában a Rákóczi Szövetség munkatársai a Magyar Nemzeti Tanáccsal közösen osztották ki.

– Nemcsak Muzslyáról, hanem Nagybecskerekről, Szentmihályról és Erzsébetlakról is jöttek gyerekek. Ma pedig az ösztöndíjat osztják ki a Rákóczi Szövetség munkatársai és a Magyar Nemzeti Tanács tagjai. Nem először találkoznak velünk a gyerekek, a múlt iskolaévben a táskákat és a Mátyás királyról szóló könyvet is kiosztottuk a gyerekeknek – mondta Molnár Attila, a Magyar Nemzeti Tanács tagja.

Az ösztöndíjak kiosztása (Kecskés István felvétele)

Az ösztöndíjak kiosztása (Kecskés István felvétele)

A Rákóczi Szövetség 30 éve építi a magyar–magyar kapcsolatokat, pályázati lehetőségekkel, utaztatások szervezésével. Az egyik legfontosabb tevékenységük a magyar iskolaválasztási program.

– Ez az ösztöndíjprogram 2004 óta működik. Eleinte csak a Felvidéken adtunk át ösztöndíjakat, 2013-tól pedig már a Vajdaságban is. Az a legfontosabb cél, hogy azok a szülők, akik úgy határoznak, hogy a magyar nyelvet választják a gyermekük tanítására, őket egy szimbolikus, tízezer forintos borítékkal jutalmazzuk meg. Az a tapasztalatunk, hogy azok a gyerekek, akik magyar nyelven tanulnak meg írni, olvasni, később magyar nyelven olvasnak el egy Petőfi-verset, a történelmet is magyarul tanulják. Ők, jó esetben magyarul fognak majd gondolkodni, és magyarul is cselekszenek. És nem vesznek el a magyarság számára. Nagyon fontos támogatni minden helyi magyar közösséget és tulajdonképpen ezt tesszük. Az a célunk, hogy az anyaországi magyaroknak a tiszteletét, megbecsülését is tolmácsoljuk itt a helyi magyaroknak, mert szeretnék biztosítani minden magyart, hogy figyelünk rájuk, és fontosak számunkra – nyilatkozta Gáspárdy László, a Rákóczi Szövetség munkatársa.

A Kárpát-medence négyszáz településén a Rákóczi Szövetség munkatársai az idén kilencezer ösztöndíjat adtak át. Ebből Vajdaságban 1300-at.