2024. április 27., szombat

Szépítik a Duna parkot

Decemberben elkezdődnek a felújítási munkálatok, rekonstruálják a tavacskát, a szennyvízhálózatot, valamint az öntözőrendszert.

A Duna parkban legfeljebb négy hónapig tartanak majd a felújítási munkálatok, a kivitelezőt november 18-án választják ki. A munkások most a Jégerdő korcsolyapályáját szerelik össze (Fotó: Dávid Csilla)

A Duna parkban legfeljebb négy hónapig tartanak majd a felújítási munkálatok, a kivitelezőt november 18-án választják ki. A munkások most a Jégerdő korcsolyapályáját szerelik össze (Fotó: Dávid Csilla)

A Városi Kertészet versenypályázatot írt ki a Duna park felújításának céljából. A tenderen győztes vállalattal a tervek szerint november végéig aláírják a szerződést.

A Duna parkban valóban „megérett a helyzet” az alapos felújításra, az infrastruktúra nagyon rossz állapotban van, a tavacska medrének a padlólemezei megrepedeztek, a szennyvízhálózat elavult, és gyakran gondok akadnak a tó vizének az újratöltésével, az ehhez szükséges szivattyúk tönkrementek – olvasható a 021.rs hírportálon.

– A tervek szerint az új szennyízhálózat egy részét a régi helyén újítják fel, a másik részét viszont új nyomvonalon helyezik el. A szennyvízhálózatra új elvezetőcsatornákat csatlakoztatnak, amelyeknek köszönhetően könnyebben lehet cserélni a Duna park tavának a vizét. Ezenkívül kicserélik a tó aljzatának a padlólemezeit, új vízelvezető-csatlakozásokat építenek, valamint felújítják a park öntözőrendszerét is. A sikeresebb vízelvezetés érdekében új szivattyútelepet létesítünk, amely sokkal gyorsabban vezeti majd el a parkban összegyülemlett csapadékot, és a tó vizét is képes lesz gond nélkül kicserélni – mondták a Városi Kertészet közvállalatban.

Sokakban felvetődhet a kérdés, hogyan lehet ezt megvalósítani, amikor már javában zajlik a Duna parkban a Jégerdő kialakítása, később pedig az egész télen tartó rendezvény. A közvállalatban elmondták, nem lesz fennakadás, mert fázisokban végzik a munkálatokat. Mivel több ütemben folyik majd a rekonstrukció, a télen mindig olyan helyen végzik a munkálatokat, amelyek csak részben gátolják a közlekedést, és csak részben érintik a park növényzetét, hiszen ilyenkor a növények nagy része téli álomba szenderül. Ez azért is jó, mert tavaszra, amikor majd újra „életre kel” a park, a munkálatok befejeződnek, és a polgárok újra élvezhetik a városközpont oázisát.