2024. április 26., péntek

Nem szabad feledni

Verbászon a második világháborút követő vérengzés áldozataira emlékeztek

Szombaton délelőtt Verbászon az 1944/45-ös ártatlan áldozatokra emlékeztek. A rendezvény, amelyet Szabady Károly plébános celebrált, szentmisével kezdődött a katolikus templomban.

Fotó: Lakatos János

Fotó: Lakatos János

Ezt követően a temetőben, az áldozatok keresztjénél alkalmi műsort mutattak be, majd megkoszorúzták a keresztet. A megemlékezésen többek között jelen volt Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Valka Károly, a VMSZ kúlai szervezetének elnöke.

Cseresznyésné Kis Magdolna, az eseményt szervező Keskenyúton Alapítvány kuratóriumi elnöke arról számolt be a médiának, hogy az idén az áldozatok hozzátartozói, a katolikus egyházközösség és Magyar Nemzeti Tanács vállalta a megemlékezés helyének kitisztítását.

– Levéltári adatok szerint Verbásznak kb. 200 halálos áldozata volt, viszont a teljes német lakosságot lágerbe vitték. Hogy valójában hány ember halt meg, azt nem fogjuk megtudni sosem – mondta Cseresznyésné.

A megemlékezés megmutatta, hogy mit kell tennünk a jövőben – mondta el Hajnal Jenő.

– Egy sokfelekezetű, régen bezárt temető keresztjénél emlékezünk, és azt látjuk, hogy amikor egy közösség lassan elfogy, akkor mi marad utána. Itt fogalmazódik meg leginkább az emberben, hogy mi a dolgunk: nemcsak az emlékezés, hanem hogy megtaláljuk azt a helyet ebben a temetőben, ahol a tömegsír van. Olyan utakat kell kialakítani, amelyekkel méltón emlékezünk őseinkre, és a fiataloknak is utat mutatnak – mondta az elnök.