2024. március 28., csütörtök

Az összefogás újabb győzelme

Magyarkanizsán letették a Vajdasági Birkózó Akadémia alapkövét

Rengeteg olyan nap van az életünkben, amelyek a sivár hétköznapokat szebbé teszik. Ilyen ez a mai is, s nemcsak azért, mert október 23-át, az 1956-os forradalom napját ünnepeljük, hanem azért is, mert ma tesszük le az alapkövét a Vajdasági Birkózó Akadémiának” – kezdte tegnap ünnepi beszédét Pásztor István, a Vajdasági Parlament és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke tegnap Magyarkanizsán, ahol valóban ünnepi hangulatban és ünnepélyes keretek között elhelyezték a jövőre már remélhetően felépülő Vajdasági Birkózó Akadémia alapkövét.

Az alfa és az ómega: Németh Szilárd és Bálint Zoltán (Gergely József felvétele)

Az alfa és az ómega: Németh Szilárd és Bálint Zoltán (Gergely József felvétele)

Az eseményt megtisztelte Németh Szilárd, Magyarország honvédelmi államtitkára, a Fidesz alelnöke, és nem utolsósorban a Magyar Birkózó Szövetség elnöke, aki ünnepi beszédében többek között így szólt a szép számban összegyűlt vendégekhez és birkózókhoz: „A Vajdasági Birkózó Akadémia alapkőletétele az összefogás újabb példája, amely a magyar kormány vajdasági gazdaságfejlesztési programjának köszönhetően valósul meg. Ez a program soha nem látott léptékű fejlesztéseket tett lehetővé a Délvidéken. A Magyar Birkózó Szövetség és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet három évvel ezelőtt indította el az „Egy szőnyegen, egy nyelven programot”, a magyar birkózók részvételi lehetőségét a nemzetegyesítés folyamatában. Ennek keretében egy olyan központ felépítését határoztuk el, amely megfelel a XXI. század követelményeinek, és amely méltó körülményeket biztosít a sportolók fizikai, szellemi felkészüléséhez.” Németh – a saját bevallása szerint is – gondosan elkészített beszéde után könnyedebb hangvételben megemlítette a múlt és a jelen kiváló vajdasági sportolóit: „Gondoljunk csak Horváth Istvánra, Törtei Józsefre, a Nemes testvérekre, Szabó Palóc Nándorra vagy a körünkben ittlévő Frísz Krisztiánra. Erre a hagyományra építve szeretnénk tovább szélesíteni a vajdasági magyar birkózás előtt álló lehetőségeket.” A Magyar Birkózó Szövetség elnöke köszönetet mondott az alapítótagoknak és Szerbia kormányának is, mert szerinte ez a projektum egyformán erősíti Magyarországot és Szerbiát. Németh végezetül viccesen megköszönte a helyszínen jelenlévő fiatal birkózóknak, hogy fegyelmezetten végighallgatták ünnepi beszédét.

Az időkapszula elhelyezésének pillanata (Gergely József felvétele)

Az időkapszula elhelyezésének pillanata (Gergely József felvétele)

A pulpitusra ezután Željko Trajković, a Szerbiai Birkózó Szövetség elnöke lépett, aki a formális monológ előtt egy örömhírt is megosztott a közönséggel, ugyanis Nemes Máté bronzérmet szerzett a Kínában zajló Katonai Világjátékokon. Trajković kiemelte, hogy kiváló az együttműködés a szerb és a magyar sportszövetségek között, ezzel pedig példaként szolgálhatnak más országok számára is. „Kedves barátaim, ünnepi pillanat ez, az alapkőletétel nagy betűkkel vonul be a birkózás történelmébe” – zárta a szerbiai szövetség elnöke.

Pásztor István, a Vajdasági Parlament és a VMSZ elnöke következett, aki a már a címoldalon idézett gondolatai mellett a továbbiakban erről szólt: „Ennek a támogatásnak köszönve nyitottunk a saját életünk forgatókönyvében egy olyan fejezetet, ami a tartalomjegyzék alapján a mi életünkben nem volt benne. A vajdasági magyar közösség egy életerős, előrenéző, pozitívan gondolkodó és önmaga számára szebb körülményeket teremteni szándékozó közösség.”

A jövő: a magyarkanizsai és a zentai birkózópalánták (Gergely József felvétele)

A jövő: a magyarkanizsai és a zentai birkózópalánták (Gergely József felvétele)

Az egybegyűlteket természetesen üdvözölte Fejsztámer Róbert, az akadémia egyik társalapítója, Magyarkanizsa polgármestere is, az eseményt jelenlétével megtisztelte Csallóközi Eszter, Magyarország szabadkai konzulátusa főkonzulja, Hajnal Jenő, a másik társalapító, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, s a Kozma István Birkózó Akadémia Alapítvány kurátora, Süle László is, jelen volt a Bacsa Péter, a Magyar Birkózó Szövetség ügyvezető alelnöke, Pásztor Bálint és Pék Zoltán köztársasági képviselő, Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője, Frísz Krisztián zentai Európa-bajnok birkózó, Laták István és Rekecki Rudolf, az épülendő akadémia igazgatóbizottsági tagja, és a házigazda szerepében természetesen Bálint Zoltán, az akadémiánk ügyvezetője.

Az ünnepi beszédek után következett az esemény legünnepélyesebb pillanata, amely során az érintettek kézjegyükkel látták el az akadémia tervrajzát, melyet az öröklevéllel együtt az akadémia alapjába helyeztek. Az öröklevélben többek között az állt, hogy a magyar kormány 354 075 225,00 dinárt biztosított az akadémia felépítésére, amely a tegnapi szerbiai árfolyam szerint pontosan 16 861 tonna búzát ért.

Németh Szilárd, Pásztor István, Bálint Zoltán, Željko Trajković, Hajnal Jenő, Fejsztámer Róbert és Frísz Krsiztián gondolatait az akadémiáról a vasárnapi számunkban olvashatják el. A Bacsa Pérerrel készült interjú a hétfői Sportvilágban jelenik meg.