Hatvan éves az újvidéki Magyar Tanszék

Ünnepi műsor a jubileum tiszteletére

Juhász Judit

2019. október 22., 18:28 >> 2019. október 22., 21:03

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

A Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke ma ünnepelte fennállásának 60. évfordulóját. A jeles alkalmat egy műsorral ünnepelték a tanszék tanárai, hallgatói és a meghívott vendégek. Ezt a Bori Imre-emlékkonferencia megnyitója követte.

Gergely József felvétele

Gergely József felvétele

Pásztor István

Pásztor István

Hajnal Jenő

Hajnal Jenő

Pirityiné Szabó Judit emlékplakettet adott át a tanszék jubileumára (Gergely József felvétele)

Pirityiné Szabó Judit emlékplakettet adott át a tanszék jubileumára (Gergely József felvétele)

A hallgatók alkalmi műsorral készültek a rangos jubileumra (Paraczky László felvétele)

A hallgatók alkalmi műsorral készültek a rangos jubileumra (Paraczky László felvétele)

Az ünnepségen többek között Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a VMSZ elnöke, mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Zoran Milošević tartományi felsőoktatási titkár, Pirityiné Szabó Judit, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője, Kappanyos András, a Magyar Tudományos Akadémia Irodalomtudományi Intézet Modern Irodalmi Osztályának vezetője, Rudas Jutka, a Maribori Egyetem tanára és Toldi Éva tanszékvezető mondtak köszöntőbeszédet.

Andrić Edit tanszékvezető-helyettes és Faragó Kornélia egyetemi tanár tartottak előadást. A műsorhoz a tanszék hallgatói is hozzájárultak egy verses-zenés performansszal.

Pásztor István köszönetet mondott a Magyar Tanszék tanárainak és vezetőségének az eddigi munkájukért, mellyel hozzájárultak a vajdasági magyarság kultúrájának továbbéltetéséhez.

– Látnunk kell, hogy a Magyar Tanszéknek különleges és meghatározó szerepe van, mégpedig abban, hogy folytassa azt a munkát, amit részben a tanszék korábbi meghatározó generációi megkezdek. Ebbe a munkába kell bevonni a frissen érkezett hallgatókat – mondta Pásztor István. Emellett azt is kifejtette, hogy nemcsak a tanszék, de a Tartományi Képviselőház számára is fontos az itt folyó kutatások támogatása, az oktatói színvonal nemzetközi keretekbe történő fejlesztése. Ezáltal egy folyamatos fejlődést és előrehaladást tud felmutatni az intézmény.

Zoran Milošević beszédében örömét fejezte ki, hogy együtt ünnepelhet a tanszék dolgozóival és hallgatóival.

– Tudatosan és akarattal képesek vagyunk átívelni a nyelvi korlátokon, együtt megvalósíthatunk egy célt. Kialakíthatunk egy kulturális teret, ahol az emberek fejlődhetnek. Ezt a célt szolgálja a Magyar Tanszék is. Fontos, hogy elfogadók legyünk egymással, mert így sokkal többet érhetünk el. A tolerancia és az elfogadás volt a receptje a tanszék fennállásának első hatvan évében, és a következő hatvan évben is ezt kell alapul vennünk – mondta Zoran Milošević. Emellett háláját fejezte ki a Magyar Tanszék vezetőségének az aktív munkájukért és a város kulturális életéhez való hozzájárulásukért.

Mgr. Hajnal Jenő is köszöntötte az ünnepség résztvevőit. Beszédében a Magyar Tanszék megalakulásának körülményei, az akkori nehézségek és azok leküzdésére való akarat kapott központi szerepet.

– Az ünnep napján erőt és reményt meríthetünk ebből az örökségből, amely szerint mindenki a maga nyelvén, az anyanyelvén tanuljon. Az irodalom csak akkor értelmezhető, ha ismerjük azt a kulturális jelenséget, azt a néprajzot, zenét, képzőművészetet, sőt közgazdasági, szociológiai kontextust is, amelyben született – hangzott el Hajnal Jenő beszédében.

Toldi Éva beszédében megköszönte az előtte szólók elismerő szavait, majd a történelmi áttekintés helyett az előző évi beszédét idézte fel, amikor is a tanszékre járó diákok száma jelentősen visszaesett.

– Sokat dolgoztunk azon, hogyan lehetne megismertetni magunkat azzal a társadalommal, amelynek az értelmiségi rétegét adjuk. Vannak jó mérnökeink, jó orvosaink, de a kisebbségi kultúránkban az irodalmárok mindig is a kisebbséget képezték. Ettől függetlenül a humán tudományok képviselői tudtak közösséget alkotni. A Magyar Tanszék már a kezdetektől tudta, hogy feladata túlmutat azon, hogy magyar tanároknak ad oklevelet. Képzéseink kiterjednek több területre, ezáltal lefedjük a kulturális élet minden területét. Ezt a jelentőséget ismerték fel hallgatóink is, így a hallgatókkal együtt olyan ötletek kerültek megvalósításra, amelynek köszönhetően duplájára nőtt az előző évhez képest a jelentkezők száma. Ez pedig nagy örömmel tölt el mindannyiunkat – mondta Toldi Éva.

A tanszék fennállásának 60. évfordulója alkalmából Pirityiné Szabó Judit főosztályvezető emlékplakettet adott át Toldi Éva tanszékvezető asszonynak.

A műsor záróeseményeként a Magyar Tanszék hallgatói ajándékcsomagokat vehettek át kiemelkedő tanulmányi eredményeikért. Az idei évben 12 hallgató tanulmányi átlaga haladta meg a 9,00-át, ők könyvcsomagban részesültek.


!A cikkhez nem kapcsolódik más írás.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége