Középpontban a családtámogatás, a falu- és gazdaságfejlesztés

Sajtótájékoztató a Fidesz–KDNP kihelyezett frakcióüléséről

(MTI)

2019. október 18., 15:33 >> 2019. október 19., 12:13

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

A következő években a legtöbb forrást a gyermeket nevelő családokra, a Magyar falu programra és gazdaságösztönzésre fordítjuk – mondta el Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője sajtótájékoztatón, Balatonalmádiban.

A kormánypártok kétnapos kihelyezett frakcióülésén a családvédelmi akcióterv végrehajtásáról és bővítéséről, a gazdasági növekedés fenntartásának lehetőségeiről és a Magyar falu programról is szó volt.

Kocsis Máté és Harrach Péter sajtótájékoztatója (Fotó: MTI)

Kocsis Máté és Harrach Péter sajtótájékoztatója (Fotó: MTI)

Kocsis Máté kifejtette: a családvédelmi akciótervnek eddig négy pontja lépett életbe, és a kapcsolódó támogatási formákat több mint 65 ezren vették igénybe. A nagycsaládosok autóvásárlási támogatásával több mint 14 ezren éltek. A program továbbra is népszerű – értékelt a frakcióvezető.

Tárgyaltak a frakciók a gazdasági növekedés fenntartásával összefüggő kérdésekről, a munkahelyteremtésről és a további béremelésekről is. Felidézte, hogy béremelésekre 152 milliárd forint áll rendelkezésre a jövő évi büdzsében, ennek felosztására a kormány tesz majd javaslatot. A magyar gazdaság alapvetően jól teljesít, de az eurózónában mutatkoznak válságjelek, ezért indították el a gazdaságvédelmi akciótervet – erről is szó volt a tanácskozáson.

Téma volt a Magyar falu program, amely szintén rendkívül sikeres, az érintett települések 96 százaléka jelentkezett a támogatások valamely formájára. Jelezte: a következő időszakban bővítenék a programra rendelkezésre álló forrásokat. Összegzése szerint a következő időszakban a legtöbb forrást a gyermeket nevelő családokra, a Magyar falu program kibővítésére és a gazdaság ösztönzésére fordítják.

További témaként említette Kocsis Máté a szíriai helyzetet. Úgy fogalmazott, hogy távolinak tűnik a probléma, de mégsem az. Az a kérdés, hogy Törökország négymillió migráns előtt melyik irányba nyitja meg a kapukat. A magyar érdek, hogy ez Szíria felé történjen és ne Európa felé, ne jelenjen meg ez az embertömeg a szerb–magyar határon – mutatott rá a kormánypárti politikus. Hangsúlyozta, hogy Magyarország szurkol ebben a kérdésben, nem befolyásolója a folyamatnak.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője elmondta, hogy európai ügyekről is szó volt a tanácskozáson. A KDNP teljes jogú tagja maradt az Európai Néppártnak, és ezt szeretnék kihasználni, küzdeni kívánnak a magyar érdekekért, képviselni szeretnék azokat. Reményének adott hangot, hogy a teljes jogú tagságot a Fidesz is hamarosan visszaszerzi.

A politikus úgy fogalmazott, hogy nem volt a legszebb az önkormányzati választási kampány. Tarlós István eddigi főpolgármesterhez mérhető városvezető nem látszik a láthatáron, ő magasra tette a lécet. Most várják, hogy az utóda milyen teljesítményre lesz képes – közölte.

A Borkai-ügyre utalva azt mondta: két dolgot kell kimondani, az intimitásnak – akár pozitív, akár negatív – nincs helye a nyilvánosság előtt, kivéve, ha az életstílus nem felel meg a hitelességnek, akkor viszont van helye, és erről a jelöltállító szervezet és választók is elmondják a véleményüket.

Kérdésre válaszolva Kocsis Máté elmondta, Borkai Zsolt győri polgármester ügyében teljes egyetértés van a frakció és a frakciószövetség tagjai között arról, hogy vannak dolgok, amik nem férnek bele. Borkai Zsolt kilépett a Fideszből, amit kicsit későn tett, de nagyon helyesen cselekedett – mondta. Hozzáfűzte: a győri választók meghoztak egy döntést, s ezt a Fidesz tiszteletben tartja, az pedig, hogy a győri önkormányzat miként működik majd, a helyi közgyűlésre tartozik.

A választások után kialakult fővárosi helyzetre vonatkozó kérdésre válaszolva Harrach Péter egyértelművé tette: a magyar kormány nem mondhat le Budapestről. Kocsis Máté arról beszélt: 2010 és 2019 között 1850 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg a fővárosban, és további 4400 milliárd forint értékű fejlesztés van folyamatban vagy megtervezve. Ezek óriási lehetőséget jelentenek Budapest számára – emelte ki. Úgy fogalmazott: a kormány „betűre és számra” meg fogja tartani azokat a megállapodásokat, melyeket Tarlós Istvánnal megkötött. Ezek alól azok lehetnek kivételek, amelyeket az új városvezetés nem szeretne – tette hozzá. Ha a fejlesztések miatt szükségesek az egyeztetések a kormánnyal, akkor készen állnak rá, a személyek közti egyeztetés attól függően fog történni, hogy miről van szó és kik az illetékesek – mondta Kocsis Máté.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége