2024. április 25., csütörtök

A megkínzottak és kivégzettek emlékére

Szabadkán leleplezték az 1944/1945-ös ártatlan áldozatok emléktábláját az egykori Sárgaházban
Az emléktáblát Cseresnyésné Kis Magdolna és Bogner István leplezte le (Fotó: Patyi Szilárd)

Az emléktáblát Cseresnyésné Kis Magdolna és Bogner István leplezte le (Fotó: Patyi Szilárd)

Bogner István beszédében a Sárgaház történetét idézte fel (Fotó: Patyi Szilárd)

Bogner István beszédében a Sárgaház történetét idézte fel (Fotó: Patyi Szilárd)

Ma a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, az egykori Sárgaház folyosóján leleplezték azt a háromnyelvű – szerb, magyar és horvát – emléktáblát, amely az 1944/1945-ben, ebben az épületben megkínzott és kivégzett ártatlan áldozatoknak állít emléket. A táblát Szabadka Város Kegyeleti Bizottsága állította a magyarellenes partizán megtorlások 75. évfordulója alkalmából. A megjelent vendégeket és megemlékezőket dr. Bogner István, a kegyeleti bizottság elnöke köszöntötte, majd felidézte az épületben történt gyászos eseményeket.

– A Sárgaházat 1880 és 1883 között építették. A szép külsejével csakhamar a város hírességévé vált. Sajnos a történelem viharai Szabadkát sem kerülték el. Ezekben a viharokban a Sárgaház híres épülete hírhedt épületté vált. Ugyanis 1941 és 1944 között a magyar hatóságok ide helyezték a különleges rendőrséget. Szörnyű dolgok történtek ebben az épületben ekkor. Ennek a gyászos korszaknak emléktáblát is állított a város 1967. július 4-én. A gyászos események azonban, amelyek hírhedté tették az épületet, nem fejeződtek be a II. világháború végével. Hetvenöt évvel ezelőtt ide helyezték a jugoszláv államvédelmi igazgatóságot, és továbbra is ide hurcolták az ártatlan embereket, azokat, akikről úgy vélte az új hatalom, hogy bűnösek. Itt hallgatták ki, kínozták meg, ölték meg őket vagy éppen innen vitték a vesztőhelyre – mondta Bogner István.

A beszéd után Bogner István és Cseresnyésné Kis Magdolna, a Keskenyúton Délvidéki Tragédiánk 1944/45 Alapítvány kuratóriumi elnöke leleplezte az emléktáblát. Paskó Csaba kelebiai plébános, a kegyeleti bizottság tagja megáldotta az emléktáblát, majd magyar, német és horvát nyelven is imát mondott az ártatlan áldozatokért. Ezután Bogner István és Kern Sólya Mária, a kegyeleti bizottság elnökhelyettese koszorúzott.

Az emléktábla avatásán jelen volt többek között dr. Rusz Radován, a Szabadkai Magyar Főkonzulátus konzulja, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Bunford Tivadar, a városi képviselő-testület elnöke, Ladóczki Gyula, a városi képviselő-testület titkára és Námesztovszki Zsolt, a tanítóképző kar dékánhelyettese.

Az emléktábla magyar nyelvű szövege (Fotó: Patyi Szilárd)

Az emléktábla magyar nyelvű szövege (Fotó: Patyi Szilárd)