2024. március 28., csütörtök

Putyin: csökkenteni kell a globális olajkészleteket

Vlagyimir Putyin

Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: Beta/AP)

Ésszerű szintre kell csökkenteni a globális nyersolajkészleteket, Oroszország együtt fog működni partnereivel, közöttük Szaúd-Arábiával az olajpiac destabilizálását célzó törekvések felszámolásában - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szaúd-arábiai látogatását megelőzően vasárnap a szaúdi tulajdonú al-Arabíja televíziónak adott interjúban.

"Ha bárki is azt gondolná, hogy tankerek lefoglalásával vagy olajipari létesítmények ellen intézett támadásokkal bármilyen módon is befolyásolni tudja Oroszország együttműködését arab barátaival, Szaúd-Arábiával, az Egyesült Arab Emirátusokkal, vagy rontani tudná az együttműködést az OPEC+ tagjai között, az súlyosan téved" - fogalmazott az orosz elnök. "Éppen ellenkezőleg. Minden ilyen kísérlet erősíti az együttműködést, mivel célunk a globális olajpiac stabilizálása" - mondta.

Hozzátette: pusztán technikai megfontolásból azonban a globális nyersolajkészleteket csökkenteni kell, hogy ne tartsák nyomás alatt a világpiaci árakat.

A Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) Szaúd-Arábia vezetésével és a szervezeten kívüli nagy olajtermelő országok csoportja Oroszország vezetésével - informális nevén az OPEC+ - az idén január eleje óta napi 1,2 millió hordós olajtermelési korlátozást tart érvényben az olajárak csökkenésének megakadályozása érdekében. A megállapodás 2020 márciusával jár le.