2024. április 23., kedd

Emléktábla az 1944/45-ös áldozatoknak

Az egykori Sárgaházban őrzi emléküket a felirat

Felszerelték a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar folyosóján, az egykori Sárgaházban azt az emléktáblát, amelyet az ebben az épületben 1944/1945-ben megkínzott és kivégzett, ártatlan áldozatok emlékére, a vérengzések 75. évfordulója alkalmából állíttatott Szabadka Város Kegyeleti Bizottsága. A három – szerb, magyar és horvát – nyelvű tábla avatására e hó 17-én, csütörtökön kerül sor. A felállítást a budapesti Keskenyúton Délvidéki Tragédiánk 1944–45. Alapítvány finanszírozta.

Dr. Bogner István, a kegyeleti bizottság elnöke felidézte, hogy a titói rendelet alapján 1944-ben ebben az épületben helyezték el a titkosrendőrséget. Amikor 1944. október 17-én Bánát, Bácska és Baranya területén megalakult a Katonai Közigazgatás, akkor kezdődtek el hivatalosan a tömeges elhurcoltatások Szabadkán is. Előtte is hurcoltak el embereket, de ekkor vált tömegessé. Több helyre vitték őket, sokakat a Sárgaházban hallgattak ki, kínoztak meg, volt, akit itt végeztek ki, többjüket innen vittek el a Zentai úti temető végében levő 44-es parcellájába és ott oltották ki az életüket.

A folyosón most felavatásra kerülő emléktábla épp szemben van azzal, amelyet 1967-ben emelt a város az 1941 és 1944 között itt lezajlott események áldozatainak, amikor a különleges rendőrség működött az épületben. Arról, hogy 1944 őszétől és 1945-ben mi történt az épületben, évtizedekig nem lehetett említést sem tenni. Ez, hogy a 44/45-ös áldozatok emlékét is tábla őrzi mostantól, dr. Bogner István történelmi igazságtételként éli meg.

Szólt arról is, hogy a tábla felállításának jogi kérdéseiben segítségükre volt dr. Ladóczki Gyula, a városi képviselő-testület titkára, a Községközi Műemlékvédelmi Intézettől megkapták az engedélyt, a városi szoborállítási bizottságtól is a jóváhagyást, és köszönet illeti dr. Josip Ivanovićot, a tanítóképző dékánját is, aki nyitott volt a kegyeleti bizottság kezdeményezésére.