2024. április 26., péntek

Éjszakai kijárási tilalmat rendelt el az ecuadori elnök állami épületeknél

Éjszakai kijárási tilalmat rendelt el kedd este Lenín Moreno ecuadori elnök azokban a kerületekben szerte az országban, amelyek "stratégiai jelentőségűek", miután kormányellenes tüntetők aznap rövid időre be tudtak hatolni a törvényhozás - akkor már üres - épületébe is.

Fotó: Beta/AP

Fotó: Beta/AP

Az éjszakai kijárási tilalom a múlt héten érvénybe léptetett 30 napos szükségállapot idején este nyolctól reggel öt óráig lesz érvényben a hét minden napján azon épületek körül, amelyekben állami intézmény működik.
Az államfő eredetileg hatvannapos szükségállapotot akart, de az alkotmánybíróság lecsökkentette az időtartamot.
A kormány kedden Guayaquilbe helyezte át székhelyét Quitóból, miután egyre tömegesebbé és erőszakosabbá váltak a tüntetések a fővárosban, ahová bennszülött tüntetők ezrei érkeztek az elmúlt órákban.
Este hét latin-amerikai állam támogatásáról biztosította Morenót, és elítélték Nicolás Maduro venezuelai elnöknek "a térségbeli demokráciák megingatására irányuló próbálkozásait" - közölte a perui külügyminisztérium az országcsoport nevében.
Az ecuadori vezetők közvetítést kértek kedden az ENSZ-től, illetve a térségben nagy befolyással bíró katolikus egyháztól.