2024. április 24., szerda

Szombaton Sakktivity

A játékos sakkvetélkedőn ismét nyolc csapat mérheti össze tudását

Az idén ötödik alkalommal rendezik meg a Sakktivity játékos sakkvetélkedőt. A rendezvényt szombaton tartják a palicsi Miroslav Antić Általános Iskolában. Az esemény főszervezője a szabadkai Aragóniai Beatrix Sakk Klub. A részletekről Rózsa Zsombort, a Sakktivity szellemi atyját és főszervezőjét kérdeztük.

– Nagyon fontos részét képezik a játékoknak a sztárvendégek. Fontos, hogy a gyerekek számára példaképeket hozzunk, és személyesen megismerkedjenek a sztárokkal. Magyarországról Kocsis Tibor énekes érkezik. Nagy örömünkre elfogadta a meghívásunkat Lajkó Félix hegedűművész. Az egyik csapat élén Maletaški Krisztina riporter fog állni. Itt lesz Mezei Zoltán színművész, Dudás Norbert színjátszó, a Funchesstic házigazdája, Savić Dijana, a The Spark együttes énekesnője, Szentpéteri Dóra válogatott gyeplabdajátékos és Szalai Patrícia modell, zumba presenter. A Sakktivity szabályzatában benne van, hogy nyolc csapat vehet részt. A csapatok Palicsról, Ludasról, Kelebiáról, Hajdújárásról, Királyhalomról, Szabadkáról és Radanovácról érkeznek. Nyolc forduló és nyolc különböző játék várja a résztvevőket. Van négy olyan játék, amely az első rendezvény óta jelen van, ezek az idén is szerepelni fognak a programban. Lesz négy újdonság is, amely lehet, hogy már valamelyik Sakktivityn felbukkant, de olyan játék is lesz, amely az ötödik alkalomra készült – tudtuk meg Rózsa Zsombortól.

Mint hozzátette, a Sakktivity dinamikusan fejlődik, és egyre népszerűbb. Évről évre egyre több csapat jelentkezik, ám a szervezők a szabályzat alapján nyolc csapatot tudnak fogadni. Az idén több mint hatvan csapat jelentkezett.

– A rendezvény fent van a Világsakktérképen, és ezzel a Világsakkfesztiválhoz csatlakozik. A Sakktivity megítélése nemzetközi szinten is igen erős. Ez leginkább abban mutatkozik meg, hogy már második éve szervezzük meg Budapesten a Sakktivity nyári tábort, ahova öt földrészről érkeznek résztvevők. Az idén több mint 300 gyerek jött el. Ebből is látszik a rendezvény nemzetközi fogadtatása. A Sakktivity házigazdája Agárdi Gábor, a Szabadkai Magyar Rádió főszerkesztője lesz. A zenei aláfestésért Nyári Ádám lemezlovas felel, a bemelegítőshow-t pedig Szalai Patrícia fogja levezényelni. A programot Kocsis Tibor koncertjével zárjuk – emelte ki Rózsa Zsombor.

A rendezvény a Magyar Nemzeti Tanács és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósul meg.