Tovább javul Magyarország gázellátásának biztonsága

MTI

2019. október 7., 15:24 >> 2019. október 7., 16:57

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

A magyar-román kétirányú gázszállítás lehetőségének megteremtésével tovább javul az ország gázellátásának biztonsága - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Csanádpalotán.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter (Forrás: kmksz.com.ua)

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter (Forrás: kmksz.com.ua)

Szijjártó Péter, az FGSZ. Zrt. csanádpalotai kompresszorállomásának átadásán azt mondta, Magyarország és Románia gázvezeték-rendszereinek összekötése és a szállítási kapacitás megnövelése az elmúlt öt esztendő legfontosabb energiabiztonsági fejlesztése Magyarországon. Miután Romániában is befejeződnek a fejlesztések, 2020 májusától mindkét irányba legalább 1,75 milliárd köbméternyi gáz szállítására nyílik lehetőség évente - tette hozzá.

A miniszter hangsúlyozta, a beruházás egész Dél-Kelet-Európa számára nagy előrelépés, hozzájárul ahhoz, hogy a bolgár-román-magyar-osztrák energiafolyosó létrejöhessen.

A fejlesztés következő ütemében a kétirányú gázszállítás éves kapacitását 4,4 milliárd köbméterre növelik - tudatta a politikus.

Szijjártó Péter kifejtette, az Európai Unió előtt álló egyik legnagyobb kihívás az energiaellátás egyoldalúságának kiküszöbölése. Közép-Európában a gáznak nagy szerepe van az ipar működése és a lakosság ellátása szempontjából. A gázellátás eddig alapvetően egy forrásból és egy útvonalon történt - mondta.

Kifejtette, az észak-déli infrastruktúra kiépítése a térség stratégiai érdeke. Hozzájárul ahhoz, hogy az azerbajdzsáni gázmezőkből elinduló szállítások elérjék a régiót, a Görögországba érkező LNG-t (cseppfolyósított gáz) számításba lehessen venni az ellátásban, ahogy a Fekete-tenger off shore mezőin egyszer meginduló kitermelést is - hangsúlyozta a miniszter.

Közölte, Közép-Európa ellátásbiztonságában akkor lesz előrelépés, ha a szavakat tettek követik: minden ország fejleszti szállítórendszerét és létrejönnek az összeköttetések a nemzeti gázvezetékek között. Mindennek akkor lesz értelme, ha új forrásokat is számításba vehetünk a térség gázellátása szempontjából - mutatott rá Szijjártó Péter.

A politikus leszögezte, Magyarország elvégezte a házi feladatát: a nemzeti szállítórendszer működik, a nemzetközi összeköttetéseket folyamatosan fejlesztik. Itt van az ideje annak, hogy mindenki elvégezze a régióban és globálisan is a saját házi feladatát - mondta.

Közölte, nyugati irányból gyakran fogalmazzák meg az elvárást az energiaellátás diverzifikációja érdekében, az ehhez szükséges segítséget azonban nem mindig adják meg. Sem Románia, sem Magyarország nem akadálya annak, hogy újabb gázforrásokat vehessenek számításba a térség ellátásakor, a kérdés csak az, lesz-e valaha, és ha igen, mikor a Fekete-tengeren gázkitermelés - mondta a miniszter.

"Magyarország érdeke azt diktálja, hogy mindenkivel - köztük jelenlegi partnereinkkel is - együttműködjünk az ország gázellátása érdekében" - hangsúlyozta Szijjártó Péter

Kifejtette, a Gazprommal folytatott sikeres tárgyalások eredményeként Magyarország gázellátása a jövő év teléig megoldódott. Minden magyarországi gáztározó tele van, a több mint 6,3 milliárd köbméter gáz döntően a magyarországi felhasználást szolgálja. Emellett a Gazprom 950 millió köbméter gázt tárol a további keleti és déli szállítás érdekében - tudatta a politikus.

Szijjártó Péter közölte, Magyarország minden szomszédos országgal dolgozik a gázhálózatok összekötésén. A Szerbiával való együttműködés egyik célja, hogy a török áramlat második szálán érkező gáz is eljuthasson Közép-Európába. Amennyiben a bolgár rendszer-üzemeltető megadja a gázminőségre vonatkozó garanciát, akkor október végén 10 milliárd köbméter gázra írható ki kapacitáslekötési eljárás a magyar-szerb határra - mondta.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége