2024. április 19., péntek

Költséghatékony, szép és szinte új lesz

Hamarosan befejeződnek a magyarkanizsai Cnesa OMI épületén végzett munkálatok

A magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény épületén már hónapok óta folynak a szigetelési munkálatok annak érdekében, hogy minél költséghatékonyabbá tegyék a működését.

A felújítási munkálatok várhatóan még egy hónapon át tartanak majd (Puskás Károly felvétele)

A felújítási munkálatok várhatóan még egy hónapon át tartanak majd (Puskás Károly felvétele)

Mivel a közintézmények az önkormányzat égisze alá tartoznak, így mindenki közös érdeke, hogy minél kevesebb számladíjat kelljen fizetniük, éppen ezért az illetékesek igyekeznek minden alkalmat megragadni a spórolásra. Az energetikai minisztériumnál kiírt pályázaton való sikeres szereplésnek köszönhetően az épületen főként az energiahatékonyság növelésére irányuló munkálatokat végeznek, amelyeknek összértéke 13,2 millió dinár. A munkálatok kivitelezői a szabadkai Yumol építőipari vállalat tagjai. Dudás Róbert, a vállalat főmérnöke elmondta, hogy jelenleg a homlokzat hőszigetelése van folyamatban, illetve a nyílászárók cseréje, valamint megkezdték a kazánház teljes körű felújítását is. Mint mondta, a munkálatok várhatóan még négy héten át folynak majd, és azt követően a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény épülete nemcsak sokkal szebb, hanem jóval energiahatékonyabb is lesz annál, mint amilyen korábban volt.

Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester a felújítás kapcsán elmondta, hogy mindenekelőtt olyan munkálatok elvégeztetésére törekedtek, amelyek azt befolyásolják, hogy a közintézmény minél gazdaságosabban működhessen, úgy a nyári hűtés, mint a téli fűtés alkalmával.

– Nagyon örülök annak, hogy ezen a pályázaton keresztül az energetikai minisztérium a munkálatok elvégzéséhez szükséges összeg hetven százalékát biztosítani tudta számunkra, így az önkormányzatnak csak a harmincszázalékos önrészt kellett előteremtenie. Ebből az összegből a Cnesa OMI nagy épületének a teljes hőszigetelése is megtörténik majd. Bízom benne, hogy a munkálatok jelentős megtakarítást eredményeznek majd, hiszen minden ilyen energiahatékonyságra irányuló törekvés jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy a költségvetést sokkal racionálisabban tudjuk alakítani – mondta a polgármester.

A magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény épületén tehát várhatóan egy hónap múlva fejeződnek majd be a felújítási munkálatok, amelyek során az épület új szigeteléssel, új nyílászárókkal és új kazánházzal is gazdagodik.