2024. április 19., péntek

Az üzletkötések négynapos fóruma

Több mint 200 cég képviselője érkezett az újvidéki tanácskozásra

A mezőgazdaság, az élelmiszeripar, a fémfeldolgozás, a gépkocsialkatrészek gyártása, valamint az információs technológiák állnak a II. Regionális Üzleti Fórum fókuszában, amely tegnap kezdődött a Vajdasági Gazdasági Kamarában és október negyedikén ér véget. Négy kontinens – Európa, Ázsia, Afrika és Dél-Amerika – 21 országából várnak ez alkalommal több mint 200 résztvevőt.

Az Európai Régiók Közgyűlése (AER), a tartományi képviselőház, a Vajdasági Fejlesztési Ügynökség és a gazdasági kamara által szervezett fórum megnyitóján Damir Zobenica, a vajdasági parlament alelnöke elmondta, az eredetileg az AER konferenciáján felmerült ötlet bizonyította létjogosultságát már tavaly is, amikor több mint száz cég képviseltette magát Újvidéken három kontinensről, s a megbeszélések, kapcsolatteremtések hét szerződés aláírását eredményezték, tizennégy cég kötött tehát kisebb-nagyobb üzletet a regionális tanácskozáson, melynek plenáris részét ezúttal is a szemtől szemben zajló megbeszélések követik. A tartomány arra vállalt kötelezettséget, hogy három éven át lesz házigazdája, egyik fő szervezője az eseménynek – tette hozzá Zobenica, mert valódi lehetőséget látnak a kezdeményezésben, ennek konkrét eredményeit azonban már az első alkalommal is látni lehetett. A képviselőház alelnökének elmondása szerint minden okunk meglehet arra, hogy az idén még több üzleti kapcsolatot és szerződést várjunk az eseménytől, hiszen harmadával magasabb a megjelent vállalatok száma is.

A régiók közötti együttműködésnek egy kiváló példája a Regionális Üzleti Fórum – állapította meg nyilatkozatában Đorđe Milićević, a tartományi kormány alelnöke. Optimizmussal kell a jövőbe tekinteni, ami a fórum sorsát illeti – jegyezte meg, hiszen az idén még nagyobb érdeklődés mutatkozott iránta, így valóban konkrét üzletek megkötése is remélhető a napokban. Már az is eredmény, hogy létezik olyan jelentős regionális kezdeményezés Vajdaságban, amelyen a vállalatok bemutathatják, milyen beruházásokra állnak készen, ismertethetik érdeklődési területeiket, portfóliójukat, s ezáltal teremtik meg az összeköttetést a jövőben esedékes együttműködésekhez – értékelte. Mint mondta, olyan életbevágóan fontos kérdésekkel is foglalkozni kell azonban, amelyeket nem egyszerű megoldani: hogyan lehetne megszüntetni a határokon kígyózó, órákat várakozó teherautók sorát, megkönnyítenni a továbbhaladást, hogyan lehetne még inkább egyszerűsíteni az adminisztrációt túladminisztrált közegünkben? Ezeknek a gondoknak az orvoslására is szükség van ahhoz, hogy szorosabb legyen a gazdasági együttműködés az országok és a régiók között – jelentette ki Milićević.

Szlovénia az idei regionális fórum partnerállama. Dr. Bojan Pahor, a ljubljanai Élelmiszeripari és Halászati Igazgatóság vezetője a régiók közötti kapcsolatok intenzívebbé tételében látja a regionális fórum lényegét. Elmondása szerint a következő években még jelentősebbé válik az újvidéki összejövetel, mert folyamatosan új kapcsolatokat és üzleti megállapodásokat eredményez. Hogy hagyományt kívánnak teremteni a fórum elindítását követően, ezt Boško Vučurević, a Vajdasági Gazdasági Kamara elnöke sem titkolta beszédében. Elmondta, büszkék a szervezők arra, hogy az első próbálkozást újabb konferencia követhette az idén.

Az Európai Unióhoz való közeledés folyamatában megjelenő üzleti lehetőségekről, a velük kapcsolatos horvátországi tapasztalatokról Radimir Čačić, Varaždin megye vezetője számolt be a helyszínen. Mint mondta, az a legfontosabb, hogy már jóval a csatlakozás előtt létre kell hozni a gazdasági életre döntő szerepet gyakorló üzleti lehetőségeket. A varaždini szabad ipari zóna példáját említette, mely Horvátországban az első és legsikeresebb efféle kezdeményezés volt, s mint mondta, ma is 400 millió euró éves árukivitelt szavatol az országnak. Erős cégek kellenek, melyek képesek lesznek élni az uniós forrásokkal – fűzte hozzá.