2024. március 19., kedd

A mezőgazdasági szakiskolák népszerűsítéséért

Nyilas Mihály tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár Brüsszelben részt vett az Erasmus+ projektumot előkészítő partnertalálkozón. A szervező, a dániai Asmildkloster Agrárvállalkozási Akadémia az idén júniusban hívta meg a szerbiai intézményeket, hogy vegyenek részt a stratégiai partnerségi programban.

A stratégiai partnerségek olyan transznacionális projektumok, amelyek célja innovatív módszerek kifejlesztése és másokkal való megosztása, az együttműködés és a tapasztalatcsere előmozdítása az oktatás, a képzés, az ifjúsági ügyek terén.

Brüsszelben ezúttal tíz ország partnerszervezetei találkoztak, középiskolák, egyetemek, a gazdasági és a közélet képviselői cseréltek tapasztalatot és adatokat a mezőgazdasági oktatási intézményeknek és magának az agrárszektornak a helyzetéről és nehézségeiről.

Nyilas Mihály titkár megerősítette: az agrárágazat és a mezőgazdasági szakembereket képző intézmények Szerbiában többnyire ugyanazokkal a kihívásokkal szembesülnek, mint az Európai Unió országaiban: egyre magasabb a mezőgazdasággal foglakozók átlagéletkora, kevesen iratkoznak mezőgazdasági szakiskolákba, és a fiatalok körében nincs tekintélye a földművelésnek, állattenyésztésnek.

A találkozó résztvevői abban állapodtak meg, hogy a projektpartnerek elkészítik az oktatási rendszerek összehasonlító elemzését, azonosítják az egyes rendszerek gyenge pontjait és kihívásait, majd ajánlásokat fogalmaznak meg a mezőgazdasági iskolák fejlesztését és népszerűsítését illetően.