2024. április 19., péntek

Parlagfüvezünk

Heti körkérdésünkre, hogy Ön szerint hogyan lehetne hatékonyan küzdeni a parlagfű ellen? a válaszadók nagyobb része, 53 százaléka a közterületek folyamatos gondozását jelölte meg. Na igen, már ha van, aki rendszeresen gondját viseli lakókörnyezetünknek. A közterület folyamatos gondozása alatt azt kell érteni, hogy a közterület-fenntartó vállalat, azaz a legtöbb községben a kommunális közvállalat, viseljen gondot a parlagfű-irtásról. Túl nagy elvárásokat támasztunk a közterület-fenntartóval szemben, ha azt várjuk, hogy a házunk előtt kiirtsa a parlagfüvet, a helyett, hogy mi magunk kaszálnánk, kapálnánk ki a parlagfüvet, még mielőtt az elkezdene virágozni és szórni milliárdszámra a sárga virágport, a pollent, amire egyre több és egyre fiatalabb korosztályba tartozó egyén válik allergiássá.

Lakott településeink környékén a legnagyobb gondot a külvárosi peremterületek és a mezőgazdasági művelés alatt álló területek jelentik. A klímaváltozás, az egyre hosszabb ideig tartó és igen forró, 30 fok feletti meleg periódusok kedveznek a parlagfű további terjedésének, szaporodásának. A veszélyes gyomnövénnyel minden szinten fel kell venni a harcot, a polgárokon múlik, hogy kaszálással, kapálással vagy vegyszerekkel, de mindenképpen irtani kell a lakókörnyezetünkben elszaporodó parlagfüvet.

BEJELENTENI ÉS KIVÁGNI

Magyarországon már hat éve jól működik a Parlagfű Bejelentő Rendszer, amely már június közepétől fogadja a bejelentéseket a parlagfüves területekről. A rendszer célja a hatósági eljárásban közreműködő szervezetek és a lakosság közötti információáramlás hatékonyabbá tétele. A megtett bejelentések közvetlenül az ellenőrzésre jogosult illetékes hatóságokhoz jutnak el, mellyel biztosíthatóvá válik a hatósági intézkedések gyors és zökkenőmentes lebonyolítása. Bejelentést interneten vagy mobiltelefonról (okostelefon) lehet tenni. A bejelentésnek tartalmaznia kell egy GPS koordinátát.

(Fotó: Gergely József)

(Fotó: Gergely József)

Egyes önkormányzatok, mint szabadkai is, komolyan vették a parlagfű elleni harcot, amire szigorú rendelkezésekkel a lakosságot is rá szeretnék venni. A parlagfűirtásról szóló rendelet értelmében a polgároknak a saját és embertársaik érdekében kötelező a lakóhelyük, házuk, üdülőjük és egyéb ingatlanuk körül kivágni, kiirtani a parlagfüvet. Ugyanez vonatkozik a jogi személyekre is, a boltok, üzletek stb. tulajdonosaira is. A mezőgazdasági területek, legelők, kaszálók tulajdonosainak és használóinak is ugyanez a kötelezettségük.

A szabályt szegő jogi személyeket akár egymillió dináros büntetéssel is megbírságolhatják, a jogi személy képviselőjére pedig 75 000 dinárig terjedő bírságot róhatnak ki. A felelőtlen vállalkozók 10-től 250 ezer dinárig terjedő büntetést kaphatnak, míg a hétköznapi polgár büntetése 75 ezer dinár is lehet. Ha valaki nem távolítja el az allergén gyomnövényt saját telke vagy boltja elől, akkor 2500 dinártól 10 000 dinárig terjedő pénzbírsággal büntethető. Ha a Szabadkán és környékén élők parlagfűvel borított területeket észlelnek, mielőbb jelentsék a 024/626-999-es vagy a 626-988-as telefonszámon.

PARLAGFŰ-REKORD BELGRÁDBAN

Tombol a parlagfű, ha lehet így nevezni a korábban sohasem mért óriási koncentrációjú parlagfűpollen-jelenlétet a levegőben. Azt gondolnánk, hogy vidéken, ahol több a zöldfelület, ott van több parlagfű, a sok kis parcella mezsgyéken, a dűlőutak, közutak, vasúti töltések oldalában, csatornapartokon, gazdátlan telkeken és udvarokban, kertekben, a parlagon hagyott mezőgazdasági területeken tenyészik. Azonban a nagyobb városokban felállított lebegő, a légmozgások által sodort pollent, azaz a virágpor-koncentrációt mérő műszerek azt mutatják, hogy ott is rendkívül magas a pollenkoncentráció. Faluhelyen nem mérik a virágport a levegőben, az emberek együtt élnek a természettel és kevesebb az allergiás személy.

Belgrádban augusztus 22-én rendkívül magas parlagfűpollen-koncentrációt mutattak a mérőműszerek, annak ellenére, hogy idén 60 millió dinárt különítettek el a város kasszájából a parlagfű-irtásra. Egy köbméter levegőben az ezres nagyságrendet meghaladta a lebegő parlagfű-pollenszemcsék száma. Ilyen magas értéket még sohasem mértek. Az állami környezetvédelmi igazgatóság gyűjti az adatokat az ország több pontján felállított pollenmérő állomásokról. Augusztus és szeptember rendre a parlagfű jegyében telik el, e két hónapban szenvednek legtöbbet a virágporra érzékeny, pollenallergiában szenvedő polgártársaink.

A pollenallergiában szenvedőknek igazából nincs is szüksége mérőműszerre, a szervezetük azonnal és könyörtelenül jelez: szemgödör-égés, torokfájás, orrfolyás és viszketés, gyakori tüsszögés és köhögés a biztos jelei a parlagfűpollen magas koncentrációjának.

Ön szerint hogyan lehetne hatékonyan küzdeni a parlagfű ellen?

Nagyösszegű pénzbüntetést kiszabni azokra, akik nem távolítják el az allergén növényeket a portájukról: 48 (36,1%)

A közterületek folyamatos gondozásával: 71 (53,4%)

Időbeni permetezéssel: 14 (10,5%)

A fővárosban a parlagfű visszaszorítását célzó húsz évre szóló stratégiai terven dolgoznak. Szerbiában három éve országos szintű rendeletbe foglalták a kötelező parlagfűirtást. Ennek azonban vajmi kevés látszata van, a levegőben egyre nagyobb koncentrációban van jelen minden lakott településen a parlagfű pollenje, az első számú allergiát kiváltó virágpor. Az ország lakosságának mintegy tíz százaléka máris allergiás tüneteket mutat a parlagfű pollenjének belégzésekor. Ez az arány évről évre romlik, egyre több a pollen-érzékeny ember, már a fiatalabb generációk is szenvednek a parlagfűtől. Állítólag már egyetlen jól fejlett parlagfű növény képes akár 8 milliárd virágporszemcsét termelni és a szél szárnyán tovább repíteni.

Belgrádban a biocidekkel (kémiai anyagok vagy mikroorganizmusok, amelyeket kártevő ellen használnak) és orvosi ökológiával foglakozó intézet van megbízva a parlagfű elleni harc megszervezésével, de nem tudni pontosan, milyen intézkedésekkel próbálkoztak eddig. A környezetvédelmi igazgatóság munkatársai megállapították, hogy évről évre újabb területeket hódít meg az inváziós növényként ismert parlagfű. A terjeszkedő gyomnövény pollenje akár száz kilométerre is elutazik a szelek szárnyán.

Napjainkig a rendeletek meghozatalával nem értünk el javulást a terepen, nem hogy fogyna, hanem tovább terjed, szaporodik a parlagfű, és vele együtt a pollenallergiában szenvedők száma is. Az állami intézmények, a civil szervezetek és polgárok folyamatos, és szervezett közös fellépésére van szükség a parlagfű irtása terén (még virágzás előtt), máskülönben a parlagfű-allergia igazi népbetegséggé válik.