2024. április 27., szombat

Ruszin iskolák találkozója

Zentagunarason megkezdődött az Újkenyér-ünnep rendezvénysorozat

Pénteken délelőtt megkezdődött a XVIII. Újkenyér-ünnep Zentagunarason. A három napig tartó rendezvénysorozat első állomása a ruszin tannyelvű iskolák hagyományos találkozója volt, amely az Október 18. Általános Iskolában kezdődött. Az eseményt Savelin Zellei Zsuzsanna, az iskola igazgatója és Borislav Sakač, a Ruszin Nemzeti Tanács elnöke nyitotta meg.

Borislav Sakač, a Ruszin Nemzeti Tanács elnöke megnyitja a találkozót (Lakatos János felvétele)

Borislav Sakač, a Ruszin Nemzeti Tanács elnöke megnyitja a találkozót (Lakatos János felvétele)

Azok az iskolák diákjai és tanárai vettek részt a találkozón, amelyekben a ruszin nyelvet anyanyelvápolás szintjén tanulják, valamint három olyan iskola, amelyekben a tanítás ruszin nyelven folyik – számolt be lapunknak Senka Benčik, a találkozó egyik szervezője, ruszin nyelvtanár, majd azt is elmondta, hogy Zentagunarason harmadik alkalom tartják a vándor jellegű találkozót.

– Zentagunrason tartották meg az 5. és a 15. találkozót, a mostani pedig a 25. Öröm számunkra, hogy ilyen szép hagyománya van ennek a találkozónak, annak pedig külön örülünk, hogy jubiláris években tartják minálunk. Ez a találkozó spontán szerveződött meg első alkalommal, mivel igény mutatkozott arra, hogy találkozzanak a ruszin nyelven oktató pedagógusok. Eléggé szét vagyunk szóródva Vajdaságban, és ezek a találkozók remek apropót szolgáltatnak a tapasztalatcserére, ráadásul a tanárok és a diákok is barátkozhatnak. A találkozó mellett év közben a ruszin nyelvű versenyeken nyílik lehetőség a találkozásra – mondta el Benčik.

A 25. találkozó Zentagunarason kezdődött, majd Topolyán folytatódott. Ennek az az oka, hogy mindkét településen folyik ruszin nyelvű oktatás – tudtuk meg a szervezőtől.

– Az Október 18. Általános Iskolában került sor a találkozó hivatalos megnyitójára, majd a helyi tájházba mentünk, ahol a Petro Kuzmjak Művelődési Egyesület képviselője a kulturális hagyatékunkról beszélt. Ez azért is érdekes, mert multietnikus közegben élünk, ahol mindenki beszél magyarul, szerbül és ruszinul. Ezt követően megkoszorúztuk Štefan Čakan meseíró sírját itt, Zentagunarason. Vladsilva Rac tiszteletes az itteni templomban folyó vallási életről számolt be, majd átmentünk Topolyára. Ott is megnéztük a templomot, majd a Csáki Lajos Általános Iskolába látogattunk, ahol rövid műsor várt ránk. Megnéztük még a topolyai múzeumot, a Labdarúgó Akadémiát és a topolyai tavat. A találkozó közös ebéddel ért véget a művésztelepen – számolt be Benčik, majd azt is megtudtuk tőle, hogy a találkozón 30 tanár és 50 diák vett részt. A hazai résztvevők mellett két horvátországi településről is érkeztek vendégek.

A szervező végezetül arról is beszélt lapunknak, hogy a ruszin tannyelvű iskolák 25. találkozóját a zentagunarasi helyi közösség, Topolya község önkormányzata, a zentagunarasi Október 18. Általános Iskola és a topolyai Csáki Lajos Általános Iskola támogatta. Az esemény fő támogatója a Ruszin Nemzeti Tanács, az esemény szervezője pedig az újvidéki Ruszin Nyelvi Irodalmi és Kulturális Társaság.