2024. március 29., péntek

Kezdődik a Szép Szó tábor

Hétvégén Kishegyesen megnyitja kapuit a vers- és prózakedvelő fiatalok tábora – Az évek során folyamatosan növekedett a résztvevők száma – Két kísérőrendezvénye lesz az idei tábornak

Szombaton a kishegyesi Kátai-tanyán kezdetét veszi a XXXI. Szép Szó tábor, a vers és prózakedvelő fiatalok műhelye.

Hajvert Ákos (Lakatos János felvétele)

Hajvert Ákos (Lakatos János felvétele)

Elmondható, hogy ebben a kategóriában ez a legrangosabb vajdasági tábor, s egyben a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű rendezvénye, valamint a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének legjelentősebb edukatív jellegű programja. Hajvert Ákos táborvezető és a VMVE elnöke arról számolt be lapunknak, hogy a tábor folyamatosan bővült, gyarapodott.

– Nagy tapasztalat áll mögöttünk, és látjuk, hogy mi az, amin picit változtatni kéne, amit meg kellene reformálni. Eddig mindig tágítottuk a tábor határait, s közben folyamatosan gyarapodott a résztvevők száma. Az elején 30–35 fiatalból állt a tábor, pillanatnyilag viszont 50 és 60 között van a jelentkezők száma. Ez azt jelenti, hogy míg korábban három csoport volt, addig most öt csoporttal dolgozunk. Ez azt is magával hozta, hogy már nem három oktatónk van, hanem öt, valamint eddig egy beszédtanárral dolgoztunk, most viszont már kettővel – mondta el Hajvert.

Az idei évben a legkisebbekkel Hajvert Lódi Andrea drámapedagógus és Bagaméri Nagy Orsolya budapesti drámapedagógus fog foglalkozni. Az egyik kiskamasz csoporttal Kőműves Noémi színésznövendék, a másikkal pedig Virág György színművész foglalkozik majd. Az egyik nagycsoportot (8.-os általános iskolásoktól felfelé) Elor Emina színművész vezeti, a másikat pedig Ricz Ármin színművész, tudtuk meg a táborvezetőtől, aki kiemelte, hogy a csoportvezetők közül hárman is a Szép szó táborból nőtték ki magukat.

– Nagyon fontos, hogy visszacsalogassuk azokat a művészeket, akik aktívan részesei a vajdasági vagy az egyetemes magyar kultúrának, és ebbe a táborba jártak. A Szép Szó tábor szellemisége kimerülhet abban, hogy megismerünk néhány verset, pár játékot és egy jó közösséget, de egy irány is lehet az életben, és jó alapot adhat, ha valaki művészeti pályára akar lépni – fogalmazott Hajvert, majd azzal folytatta, hogy beszédtechnikára Raffai Telecski Ágnes és Dudás Zita logopédusok fogják tanítani a fiatalokat. Idén is is lesz egyéni versfelkészítés, ami során a gyerekek felkészülhetnek a különböző versenyekre. Egyéni versfelkészítéssel Bartha Júlia nyugalmazott óvodapedagógus, Kormos Irén és Szatmári Melitta VMVE elnökségi tagok, Korhecz Imola, a Cimbora zenekar frontembere, Szarka Ákos és Tóth Péter Lóránt versmondó fog foglalkozni. A táborvezető külön kiemelte, hogy a tábor megszervezése során egy csapat segíti munkáját, amelyben Csőke Csilla, Kőműves Szidónia, Fehér Farkas Hajnalka, Bartha Júlia, Kormos Irén és Molnár Krekity Olga van jelen.

A táborzáró gálaműsorra augusztus 17-én, szombaton 11 órakor kerül sor.

Az idei Szép Szó tábort támogatta a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., az NKA, a tartományi és a köztársasági kormány, valamint Kishegyes község önkormányzata.

A tábornak két kísérőrendezvénye is lesz: augusztus 13-án, kedden délelőtt az újvidéki Színművészet Akadémia végzős hallgatói egy Ady-összeállítást fognak előadni. Augusztus 16-án, pénteken pedig a VMVE által összeállított produkció kerül bemutatásra, ami az NKA támogatásával készült el. Ez az Ének megmarad címet viseli és a magyarság elmúlt 100 évét dolgozza fel verses, énekes formában.