2024. április 26., péntek

A tiszta gondolkodást hagyta nekünk örökül

Fehér Ferencre emlékeztünk

Neves, vajdasági, magyar költőnk, műfordítónk és publicistánk, Fehér Ferenc születésének 91. és halálának 30. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Tanács tegnap délután megemlékezést tartott Fehér Ferenc sírjánál, az újvidéki Városi temetőben.

Fehér Ferenc lánya, Ács Fehér Manda és unokái, Kinga és Flórián (Ótos András felvétele)

Fehér Ferenc lánya, Ács Fehér Manda és unokái, Kinga és Flórián (Ótos András felvétele)

Mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnökének alkalmi beszédét a Zentai Magyar Kamaraszínház színművészei, Dévai Zoltán és Virág György tolmácsolták, Fehér Ferenc-idézetekkel tarkítva a sorokat: Az úton – immár mindig, és hisszük, az idők végezetéig – az a kisfiú mendegél rendíthetetlenül, aki kilencvenegy esztendővel ezelőtt indult el. A költő volt az a kisfiú, abban a korszakban, amikor csodálatos módon minden költészetté vált papírján, amire csak emlékezett, és amire csak ránézett – hallottuk egyebek között.

– A bácskai szegénysorok érzelmi és tárgyi valóságát énekelte, amiből az embervilág éppen felmerülni és kiabálni készült. Falusi kapros kertek illatát éreztük, amikor Fehér Ferenc verseit olvastuk, és a birsalmákét a szekrény tetején a parasztházak tisztaszobájában, és valóban áhítattal tartottuk arcunkat a simogató vagy csípő szelek elé – annyira meggyőztek és bűvöletükben tartottak bennünket versei. Szívünkből beszélt az ifjú költő, joggal hittük, hogy éppen az ő műveivel törünk be az egyetemes magyar irodalomba, és a költő neve ott volt jelképes zászlónkra írva. Tizenöt verseskötetével, esszéinek, naplóinak és jegyzeteinek öt vaskos könyvével és mintegy tíz antológiájával és műfordításkötetével a tiszta gondolkodást, ízlést és fegyelmet hagyta nekünk örökül. Munkájával példát mutatott: költészetével és műfordításával egyaránt – hallottuk a megemlékezésen.

A költő sírjánál a kegyelet virágait az MNT nevében elhelyezte mgr. Hajnal Jenő, Erdődi Edvina alelnök és Molnár Attila, a Vajdasági Magyar Szövetség újvidéki szervezetének nevében Vicsek Annamária elnök, Kiss Gyula és Ladisity Melinda alelnökök, Snejder-Sára Ildikó, az Európa Kollégium igazgatónője, Sisa Eleonóra, a kollégium Hallgatói Érdekképviseletének az elnöke, Ökrész Rozália és Varjú Márta, a Magyar Szó Lapkiadó Kft. igazgatónője és főszerkesztője, Gondi Martina, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatónője, Sutus Áron és Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke és tiszteletbeli elnöke, Gyülvészi Géza elnök és Sípos Magdolna alelnök a pirosi Fehér Ferenc Magyar Művelődési Egyesület képviseletében, Ács Fehér Kinga és Ács Fehér Flórián a család nevében, Lennert Móger Tímea doroszlói költő, újságíró – aki a műsor vezetésében is közreműködött – a doroszlói Kuckó gyereksarok nevében koszorúzott. A költő sírja előtt lerótta kegyeletét a doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület irodalmi csoportjának nevében György Mária, a Forum Könyvkiadó Intézet nevében Virág Gábor és Dancsó Andrea, a Dunatáj Egyesülés nevében pedig Pelt Ilona. Lennert Móger Tímea végezetül saját, rövid prózaversének felolvasásával emlékezett költőnkre. Az egybegyűltek a Forum-házban folytatták a társalgást, Fehér Ferenc ismerősei, tisztelői és családtagjai baráti beszélgetés kíséretében emlékeztek.