Gyakori az idősek bántalmazása

Szenttamáson nincs öregek otthona, ezért a gazdasági erőszak a legelterjedtebb

Paraczky László

2019. június 18., 18:29

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

Szerbia lakossága az idősek számát figyelembe véve a harmadik helyen áll Európában, a lakosság átlagéletkora ugyanis 43,1 év. A helyzet minden évben tovább rosszabodik. Tíz évvel ezelőtt például ez az arány 41,4 százalék volt. A lakosság átlagéletkorának tekintetében minden tíz évben két százalékkal nő az idősek száma, ami egyértelműen arra enged következtetni, hogy a mortalitás sokkal nagyobb, mint a natalitás, a fiatalok elköltözése pedig óriási méreteket öltött.

Illusztráció/pixabay.com

Illusztráció/pixabay.com

Ha még egy kicsit a statisztikai mutatóknál maradunk, a Szerbiai Statisztikai Hivatal kimutatása szerint 2017-ben az ország 7 milliós lakosságából 1,3 millió, vagyis 19,6 százalék volt idősebb 65 évtől. A fenti adatok a szenttamási Szociális Központban hangzottak el, ahol június 15-én az idősekkel szembeni rossz bánásmód tudatosságának nemzetközi napjára emlékeztek. Az újságírók kérdésére  Biserka Veselinović, a Szociális Központ igazgatója, Bergel Zoltán, a Vöröskereszt helyi szervezetének titkára, és Svjetlana Stanković házi betegápoló és idősgondozó válaszolt.

Mint elhangzott, az idős emberek súlyosbodott fizikai, egészségügyi, mentális állapotuk miatt a legtöbb alkalommal sokszor kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetnek. Leginkább azért lehetnek kitéve erőszaknak, mert kevés családi, baráti kapcsolattal rendelkeznek, ritkán járnak el otthonról, nehezebben tudják megvédeni magukat, vagy segítséget kérni, a szakemberek (szociális munkások, orvosok, rendőrök) pedig nincsenek kiképezve arra, hogy felismerjék és szakszerűen kezeljék a bántalmazásnak ezt a formáját.

Szenttamáson a központ jelenleg 82 olyan egyedülálló, idős személy ellátását végzi, akik korukra való tekintettel teljesen magatehetetlenek, egyedül semmit sem képesek elvégezni, vagyis nem tudnak önállóan élni.

−Több alkalommal is szembesültünk az idősek elleni erőszak formáival, közülük talán a gazdasági erőszak a leggyakoribb. A bántalmazó – legtöbbször családtag vagy az idős személy gyermeke − nem engedi, hogy az áldozat rendelkezzen a saját pénzével, elveszi tőle az értékeit, nyugdíját, és csak saját belátása szerint ad belőle. Mindezt azért teszi, mert nem dolgozik, nincs saját jövedelme. Sajnos, előfordult az is, hogy az idős személyt súlyosan bántalmazták. Községünk, sajnos, az ilyen bejelentések számának tekintetében az országban a harmadik helyen áll – mondta a központ igazgatója.

Biserka Veselinović és Bergel Zoltán (Fotó: Paraczky László)

Biserka Veselinović és Bergel Zoltán (Fotó: Paraczky László)

Kiemelte, éppen ezért az idősekről való gondviselés és törődés az intézmény egyik alapvető feladatai közé tartozik.

− Községünkben a Szociális Központon belül 2006 óta működik a házi ápolási szolgálat és a nappali ellátás (Idősek Klubja). Utóbbi alatt olyan szociális szolgáltatás érthető, amely elsősorban a saját otthonukban élő, elhagyatott, magányos, idős emberek számára nyújt napközbeni segítséget, közösséget. Nagy segítséget biztosít a helyi Vöröskereszt, de az idősek ellátásába lehetőségeikhez mérten a Kultúrotthon, a Népkönyvtár és a civil szerevezetek is bekapcsolódtak. Legnagyobb segítséget azonban az önkormányzattól kapunk − mutatott rá Biserka Veselinović.

Szavai szerint a központ Szenttamáson összesen 416 hatvanöt évnél idősebb személyt támogat, elsősorban anyagilag, illetve elhelyezésüket a szociális otthonban.

– Ezenkívül a község három településén naponta nyolc ápoló 82 személyt látogat meg és gondoz. Ezek az idős emberek külső segítség nélkül nem tudnának otthonukban biztonságban élni. Tekintettel arra, hogy Szenttamáson nincs idősek otthona, arra törekszünk, hogy az időseket olyan családoknál helyezzük el, akik megfelelő módon gondjukat viselik, és szorosan együttműködnek a házi ápolási szolgálattal. A gondozó családok előzőleg néhány hónapig tartó, megfelelő képzésen, ún. betegápoló tanfolyamon vesznek részt. Jelenleg 17 idős, illetve rokkant személyt helyeztünk el az ilyen családoknál.

A Vöröskereszt szenttamási szervezetének titkára, Bergel Zoltán kiemelte, évente kétszer négy hónapon át (tavasszal és ősszel) üzemel a Népkonyha, ahol az idős rászorulók számára ugyanúgy biztosítják a meleg egytálételt, mint a többi felhasználónak.

− A Vöröskereszt közvetlen támogatása közé sorolható például a megfelelő ortopéd eszközök, mint például a mankó, a járóka, illetve tolókocsi biztosítása is. Az időseknek segítünk továbbá a szükséges dokumentáció kitöltésénél és más szükséges módon.

Svjetlana Stanković házi betegápoló és idősgondozó elmagyarázta, a háziápolási szolgálat munkája széleskörű, s éppen ezért egy cseppet sem könnyű. Ám a beteg emberek mosolya sokszor kárpótolja a fáradtságot.

− Valamennyien naponta három−öt beteget látogatunk meg, minden idős személynél átlagban egy-két órát töltünk. Feladataink közé tartozik a bevásárlástól a főzésen át a higiéniai ellátástól kezdve szinte minden, a betegek elkísérése az egészségházba és a gyógyszerek beszerzése is – mondta az ápoló.

A Szórványlétben projektum finanszírozásában részt vesz az Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége