Az első operafesztivál Újvidéken

Az állam olyanná válik, amilyen a zenéje

ria

2019. június 17., 10:07

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Újvidéken megkezdődött az Operaria, az első operafesztivál, amely június 14-étől 21-éig szórakoztatja a székváros polgárait és az ide látogatókat. Az új rendezvény ötlete Aleksandar Stankovtól, a Szerb Nemzeti Színház Operatársulatának igazgatójától ered, szervezője pedig az intézmény operatársulata.

A fesztivált a Szerb Nemzeti Színház nagy sikerű Rigoletto produkciója nyitotta meg (Srđan Pabllo Doroški felvétele)

A fesztivált a Szerb Nemzeti Színház nagy sikerű Rigoletto produkciója nyitotta meg (Srđan Pabllo Doroški felvétele)

Az esemény a tartományi kormánynak, a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási közösségi Titkárságnak, a művelődési minisztériumnak, Újvidék városának köszönhetően valósul meg a székvárosban. A gyerekek és felnőttek négy helyszínen, a Szerb Nemzeti Színházban, a zsinagógában, a Templomudvarban és a Zeppelin hajón kísérhetik a mindenki a számára élményt ígérő, változatos és színvonalas műsort.

A Szerb Nemzeti Színház Verdi Rigolettójának pénteki bemutatójával új fesztivál kezdődött, az Operaria, amely az operaalkotást ünnepli, azzal a szándékkal, hogy ezt a zenés-színpadi művet mindenki számára hozzáférhetővé, élvezhetővé tegye. A szervezők, akik meg vannak győződve, hogy a zene a világot szebbé, jobbá teszi, az egyhetes fesztivál műsorát úgy állították össze, hogy megfeleljen minden korosztály igényes elvárásának. – Öröm számomra, hogy ez a fesztivál éppen Újvidéken, a legrégebbi nemzeti színházban született, amelyben 122 évvel ezelőtt mutatták be az első operaelőadást. 1947-ben az állam határozata alapján megalakult az állandó Operatársulat, az első operaelőadást, amelyet bemutattak, Giuseppe Verdi Traviatája volt.

Az Operaria fesztivált Verdi Rigolettója nyitja meg. A 72 évi tradíció, illetve az operaelőadásoknak a 122 évi hagyománya bizonyítja, hogy az operaelőadás mennyire fontos része a társadalmunknak, és bizonyítéka a kultúra folyamatosságának – mondta Dragana Milošević tartományi művelődési, tömegtájékoztatási és vallási közösségi titkár, aki pénteken este nyitotta meg Szerbia első operafesztiválját Igor Mirović tartományi kormányelnök, a közéleti-művelődési személyek és a zenekedvelő polgárok jelenlétében. Milošević, aki harminc éve hegedül, és abból majd egy évtizede a Szerb Nemzeti Színház Operazenekarában játszik, kiemelte, az antik görögök meg voltak győződve arról, hogy a zene jó cselekedetekre serkenti az embert, a filozófus Platón úgy vélekedett, hogy az állam olyanná válik, amilyen a zenéje.

Az Operariát megnyitó Rigolettót, a belgrádi Aleksandar Nikolić rendezte, Andrea Solinas olasz karmester vezényelte. Željko R. Andrić ragyogóan énekelte, játszotta a címszerepet, Darija Olajoš Čizmić pedig Rigoletto leányát. Vastapsot kaptak Saša Štulić, Goran Krneta, Jelena Končar és Strahinja Đokić énekesek, és a zenekar is. A belgrádi Aleksandar Ilić jó koreográfiája, Saša Senković modern, funkcionális, művészi díszletterve, valamint Senka Ranosavljević kosztümjei és Marko Radanović világosító fényeffektusai az 1550-ben játszódó opera cselekménye üzenetének szolgálatába állva jelentettek élményt a mai kor közönsége számára.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége