2024. április 19., péntek

Negyvenéves a Csörgő

A jubiláló topolyai citerazenekar lemezbemutató koncerttel ünnepelt

Csörgő citerazenekar megalakulása, 1979 óta  központi szerepet tölt be az idén 87 éves Faggyas József, aki még kisgyerekként ismerkedett meg a népi hangszerrel és a muzsikálás örömével. A citerazenélést azóta is folyamatosan műveli. Az ő ízes muzsikájával és énekével kezdődött a születésnapi koncert, majd néhány perc múlva bekapcsolódtak a zenekar jelenlegi tagjai: Hézső Zsolt, Kelemen Zsolt, Sörfőző Andor és Sörfőző Szügyi Judit.

A zenekar szombati fellépése során, amely A faluban szépen muzsikálnak címmel egyben lemezbemutató koncert is volt, a délvidéki gyűjtések gazdag tárházából Topolya környéki dalcsokrot, gombosi, moholi, bácskertesi, al- dunai dallamokat szólaltattak meg, de a citerások a muzsika szárnyán Csallóközbe, Moldvába, Somogyba is elröpítették a közönséget.

Az esten éneklésével közreműködött Dudás Kata, Kisimre Szerda Anna és Vituska Albin. A jó hangulatú jubileumi műsorban, örömzenélésben vendégszerepelt a bajai Danubia Alapfokú Művészeti Iskola népzene- és néptánctagozatának citerazenekara is. A lemezbemutató koncert helyszínén, a Művelődási Ház mozitermében az érdeklődők meg is vásárolhatták a Csörgő citerazenekar új CD-jét.
A Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ keretében működő Csörgő citerazenekar 40 éves fennállása alkalmából szervezett jubileumi ünnepséget a több napos topolyai Közép-bácskai Népművészeti Fesztivál egyik programpontjaként szervezték meg.