2024. március 29., péntek

Újabb bolyais sikerek

Hazai és nemzetközi versenyeken egyaránt jól teljesítenek a diákok

A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium tanulóitól megszokhattuk, hogy kimagasló eredményeket érnek el természettudományi, matematikai és informatikai területeken. A tanév végéhez közeledve több rangos tanulmányi verseny utolsó fordulója is lezajlott, az iskola diákjai pedig újabb sikereket tudhatnak maguk mögött.

A Bolyai kiválóságai: Paróczi Orsolya, Gál József, Szögi Roland, Nagy Kinga (Gruik Zsuzsa felvétele)

A Bolyai kiválóságai: Paróczi Orsolya, Gál József, Szögi Roland, Nagy Kinga (Gruik Zsuzsa felvétele)

Zabos Ella, az iskola pedagógusa elmondta, diákjaik nemcsak az iskola profiljába illő versenyeken, hanem számos más területen is sikeresen mérettetik meg magukat. Kifejtette, az elmúlt két hónap versenyeredményei magukért beszélnek: tanulóikat díjazták a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács (VATT) pályázatán és az Evropski Dnevnik pályázatán, valamint olyan versenyekről is helyezéssel tértek haza, mint a Curie-emlékversenyek matematikából és kémiából, a köztársasági matematikaverseny vagy a Nemzetközi Magyar Matematikaverseny. A bolyais diákok emellett több filmfesztiválról is díjakat vihettek haza, a KMV-n és a KSZFV-n is sikereket értek el több kategóriában, két tanuló pedig a bitolai (Macedónia) művésztelepre nyert tanulmányi utat egy macedón pályázaton.

Az iskola négy matematikai tagozatos tanulóját kérdeztük az elért eredményeikről.

Gál József első osztályos. A Nemzetközi Magyar Matematikaverseny harmadik díját szerezte meg:

– Ez az eredmény nagyon sokat jelent nekem, mert egy nívós versenyről van, ahol nagyon ritka az, hogy valaki helyezést érjen el. Nagyon örülök, hogy ez nekem sikerült.

Szögi Roland negyedik osztályos tanuló ugyanezen a versenyen második helyezést ért el:

– Erről a versenyről minden évben hasznos tapasztalatokkal térünk haza. A feladatok megoldása közben is sokat tanulunk.

Nagy Kinga, aki szintén negyedikes, a Szlovákiában megrendezett Infoprog versenyen vett részt eredményesen, ugyanis első díjjal tért haza:

– A felhasználói kategóriában indultam a versenyen. Ebben a kategóriában az a jó, hogy a versenyre való fölkészülés alatt olyan tudásra tudunk szert tenni, amit nemcsak az informatika vagy a programozás területén lehet hasznosítani. Ezért szerettem az erre a versenyre való felkészülést és magát a versenyzést is.

Paróczi Orsolya harmadik osztályos a matematikai tagozaton, és a köztársasági matematikaversenyen ért el harmadik helyezést a speciális gimnáziumok kategóriájában:

– Ez azért különleges, mert inkább a belgrádi és az újvidéki gimnáziumok tanulói szoktak helyezéseket elérni. Ezzel kvalifikáltam magam a Szerbiai Matematikai Olimpiára és az Európai Női Olimpia selejtezőjére is.

Mind a négyen a matematika területén képzelik el a jövőjüket, bár József még csak elsős, ezért még nem biztos benne, merre is halad majd tovább. A versenyzést mindannyian egyaránt hasznosnak találják, hiszen motivációt jelent számukra a tanulásra, és a segítségével fontos tapasztalatokra tehetnek szert.