2024. április 25., csütörtök

A brit politikusok az EP-választást követően is megosztottak

A brit politikusok az európai parlamenti választást követően is megosztottak maradtak az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépésének (Brexit) kérdésében: miután mindkét vezető erő alulmaradt a fiatal Brexit Párttal szemben, a kormányzó Konzervatív Párt hétfőn megerősítette, hogy a rendezett Brexit mielőbbi megvalósítására törekszik, az ellenzéki Munkáspárt vezetői viszont második népszavazásra szólítottak fel a témában.

Nagy-Britanniában múlt csütörtökön tartották az EP-választásokat, de a szavazatokat csak vasárnap este kezdték összeszámolni. A hétfő reggel ismertetett, csaknem végleges eredmények megerősítették Nigel Farage alig másfél hónapja indult, radikálisan EU-szkeptikus Brexit Pártjának győzelmét, a Liberális Demokraták jelentős előretörését és a kormányzó Konzervatív Párt példátlanul súlyos vereségét.

A Brexit Párt az összesítések szerint a voksok 31,7 százalékát szerezte meg. A párt győzelme jelentős változásokat hozhat a brit politikába. "Nemcsak azért vagyunk itt, hogy az Egyesült Királyság elhagyja az Európai Uniót" - mondta el Nigel Farage, hozzátéve: pártja a brit politikát is alapjaiban szeretné megváltoztatni. Hangsúlyozta: részt fognak venni a parlamenti választásokon is, ha az Egyesült Királyság nem lép ki októberig az Európai Unióból.

Az Egyesült Királyságnak 73 EP-mandátuma van; ebből a Brexit Párt valószínűleg 29-et, a Liberális Demokraták 16-ot, a Munkáspárt tízet, a Zöldek hetet, a konzervatívok mindössze 4-et kapnak.

Theresa May brit miniszterelnök "nagyon elkeserítőnek" minősítette a választási eredményeket. "Ez egy elkeserítő éjszaka a konzervatívoknak" - írta Twitter-bejegyzésében May, a Konzervatív Párt leköszönő vezetője. "Ez megmutatja annak fontosságát, hogy megoldást találjunk a Brexit-megállapodásra. Őszintén remélem, hogy az EP-választások eredményei hatására a parlamenti képviselők jobban fognak összpontosítani" - tette hozzá bejegyzésében May.

Sajid Javid belügyminiszter hasonló véleményt közölt hétfőn: fogalmazása szerint a párt "rendkívül kiábrándítónak" tartja az eredményt- Hozzátette, pártjának meg kell oldania az unióból való kilépés megvalósítását.

A 2010 óta kormányon lévő konzervatívoknak soha nem volt ilyen alacsony szavazatarányuk brit népképviseleti választáson. May múlt pénteken bejelentette, hogy június 7-én távozik a Konzervatív Párt éléről.

Boris Johnson volt külügyminiszter, a keményvonalas tory Brexit-tábor zászlóvivője hétfőn arról beszélt: "az EP-választások üzenete egyértelmű, itt az idő a Brexit végrehajtására és az Egyesült Királyság számára előremutató terveink bemutatására".

Jeremy Corbyn, a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője azonban arról beszélt hétfőn, hogy a Brexitre csak akkor lehet megoldást találni, ha a kérdés visszakerül az emberekhez. Közleményében Corbyn hangsúlyozza: mivel a Konzervatív Párt nem tud egységet mutatni, és képtelen a kormányzásra, a parlament pedig döntésképtelen, a kérdést vissza kell utalni az emberekhez, vagy egy új választással vagy egy újabb népszavazással.

"Nem hagyjuk, hogy a Konzervatív Pártban uralkodó káosz miatt az ország megállapodás nélkül lépjen ki az Európai Unióból. A parlament meg tudja és meg fogja akadályozni az Egyesült Királyságban lévő munkahelyekre és iparra káros végkimenetelt" - írta közleményében Corbyn.

Keir Starmer, a Munkáspárt árnyékkormányának Brexit-ügyi miniszterjelöltje szerint a pártnak támogatnia kell egy új szavazást a kilépés vagy a bennmaradás eldöntésére. "Az egyetlen mód arra, hogy a Brexit-helyzet elmozduljon a holtpontról: visszatérni a emberekhez, hogy válasszanak egy hitelt érdemlő kilépési lehetőség és a bennmaradás között" - írta hétfőn Starmer hivatalos Twitter-oldalán.

John McDonnell, a Munkáspárt árnyékkormányának pénzügyminiszter-jelöltje is amellett foglalt állást, hogy az EP-választásokat követően a pártnak támogatnia kell egy második népszavazást.

Az október 31-i kilépési határidő továbbra is érvényes: a brit EU-tagság a jelenlegi állapot alapján aznap éjfélkor megszűnik, akkor is, ha a várhatóan hetekig tartó utódválasztási eljárás és a majdani új miniszterelnök Brexit-stratégiájának kidolgozása közepette nem lesz mód és idő a Brexit-megállapodás ratifikálására.